СЗО очаква вълна от глад в Сомалия

0
196

При последното обявяване на глад в Сомалия през 2011 г. повече от 250 000 души починаха поради липса на храна, като половината от тях бяха на възраст под пет години. Светът се зарече това никога повече да не се повтаря. Въпреки това, малко повече от десетилетие по-късно, засилващата се хуманитарна катастрофа в Сомалия предвижда да бъде обявен вторият глад.

ООН прогнозира, че над 40 % от 16-те милиона души в страната ще се сблъскат с остър глад с наближаването на лошите условия през зимата. Лекарите на място съобщават на CBS News, че очакват официално обявяване на глад в някои сомалийски региони през следващия месец, но казват, че за милиони гладуващи хора това ще бъде твърде късно. Oбръщайки се към представителите на ООН в европейската централа на световната организация в Женева, говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър предупреди, че Сомалия е „на ръба на трагедия с невиждани от десетилетия мащаби“.

Изменение на климата, суша и смърт

Според проучване от 2020 г. Сомалия е втората най-уязвима на въздействието на изменението на климата страна в света. По данни на СЗО изменението на климата, конфликтите, нарастващите цени на храните и пандемията COVID-19 са утежнили една от най-тежките суши в региона през последните десетилетия.  Широко разпространената суша след петия пореден неуспешен дъждовен сезон доведе до масово изселване от южните сомалийски райони. Реколтата и добитъкът умират, а регионалните болници се пълнят с малки деца, които се борят за живота си.

Медицинските работници в лагерите за вътрешно разселени лица (ВРЛ) казват, че когато пристигат семействата, често най-уязвимите – възрастните хора и децата под пет години – вече са преминали границата на медицинската намеса.  „Днес в Сомалия всяка минута от всеки ден едно дете постъпва в здравно заведение за лечение на тежко остро недохранване“, заяви Елдер от УНИЦЕФ пред делегациите в Женева във вторник. „Последните данни за броя на приетите деца от август показват, че 44 000 деца са приети с тежко остро недохранване.“

„Засегнатото население е два пъти по-голямо от това през 2011 г.“, заяви Елдър. „Нещата са лоши и всеки знак показва, че ще се влошават.“

Цената на бездействието

Виктор Чиняма от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), заяви, че спешните усилия на Агенцията за помощ на ООН са насочени към намиране и лечение на деца, страдащи от тежко недохранване, както и към осигуряване на ваксинации и лечение на холера и морбили. „Просто не можем да чакаме да бъде обявен глад, иначе ще бъде твърде късно“, казва Чиняма пред CBS News.

„Притесняваме се и за водата“, каза Чиняма, като отбеляза, че в някои от опустошените от сушата райони, където агенцията работи, се налага да се копае дълбоко, понеже нивото на подпочвените води се спуска все по-ниско. В много случаи той казва, че те просто не могат да сондират достатъчно дълбоко, за да намерят подпочвени води, така че трябва да доставят чиста вода с камиони, което е скъпа алтернатива.

Международната общност наскоро се обедини и започна да дарява пари в помощ на Сомалия, но според ООН все още има огромен недостиг от 409 млн. долара, необходими за предотвратяване на това бедствие. Организациите за оказване на помощ съобщават на CBS News, че в момента се работи за събиране на конкретни данни за смъртността в Сомалия и други показатели, които ще са необходими за официалното обявяване на глада. „Очакваме, че данните, които се събират, ще ни покажат, че в някои райони вече има глад“, казва Чиняма.

Превод: Габриела Никова

Източници:https://www.cbsnews.com/https://news.un.org/en/