Първата жена от Египет, летяла в Космоса, разказва своята история

0
114

Сара Сабри, първата египтянка,летяла в Космоса, разказа пред Ал-Монитър за своето пътуване, опасностите, които е преживяла и бъдещите си планове в тази област.

Сара Сабри, изпълнителен директор и основател на Дийп Спейс Инишиатив (Deep Space Initiative), стана първата жена от Египет, която пътува в Космоса през август.

Тя разказа пред Ал-Монитър за своето преживяване.

„Бях избрана измежду над 7000 кандидати от 160 страни като част от програма на Космос за човечеството (Space for Humanity), за да стана първaта египтянка, която да лети в космоса, заедно с група от изключителни лидери, с които да изпитам обзорния ефект“, каза Сабри.

Тя обясни: „Гражданите астронавти се ангажират, след завръщането си, да споделят преживяното, тъй като програмата търси хора, които да могат да променят живота във всички сфери.“

„Космос за човечеството“, стартирана през 2021 г., е програма за изпращане на хора от всички части на света и с всякакъв произход в Космоса, за да изпитат обзорния ефкт – когнитивната промяна, която някои астронавти изпитват, когато виждат Земята от Космоса.

„Възползвах се от трите минути, които прекарах там, за да разгледам добре Земята. Учените забелязали ефект върху мозъците на астронавтите, когато гледат надолу към Земята, тъй като планетата се разглежда като единен организъм и не се виждат границите ѝ“ отбеляза Сабри.

Тя добави: „Обзорният ефект е виждането на Земята от Космоса, която веднага се приема като малка, крехка топка от живот, висяща в празнотата, защитена и подхранвана от тънка обвивка. От този поглед националните граници изчезват и конфликтите, които разделят хората, стават по-малко важни, докато необходимостта от създаване на планетарна общност с обединена воля за защита на тази „бледосиня точка“ става едновременно ясна и необходима.“

Когато говори за рисковете на пътуването, Сабри каза: „Седенето в капсула на върха на ракета включва рискове и участниците са предупредени, преди да вземат решенията си. Това преживяване ме промени, защото чувствам, че съм възприела по-добре идеята за смъртта.”

Тя продължи: „Бустерът за многократна употреба се изстрелва с невероятна скорост и ние изпитваме огромната сила на гравитацията вътре в капсулата по време на изстрелване и кацане, така че това изискваше голямо физическо усилие.“

Пътуването на Сабри в космоса засили нейната ангажираност към това да използва своя опит, за да промени света към по-добро. „Когато видях Земята и разширяването на черната вселена, разбрах, че Земята и Космосът не са отделни – Земята е част от Космоса и ние, хората, сме част от него. Ние се стремим да се опитаме да го изследваме и разберем, и да тласнем човечеството напред“, обясни тя.

„Трудно е за неевропейци и неамериканци да навлязат в космическото поле, така че работя, за да осигуря обучение за различни хора чрез Дийп Спейс Инишиатив. Компанията има за цел да увеличи възможността на цялото човечество да изследва космоса. Освен това ние се координираме с професионалисти от различни националности, за да ги насърчи да навлязат в тази сфера. За това получих голяма подкрепа от НАСА и в Европа.“

Говорейки за сътрудничеството си с Египетската космическа агенция, Сабри отбеляза, че е съосновател на програмата за космически посланици и координира с агенцията няколко проекта. Един от тях е изграждането на първата аналогова изследователска станция в Африка.

В момента Сабри работи върху получаването на докторска степен по космически науки от Университета на Северна Дакота в Съединените щати. Тя също така планира да получи лиценз за частен пилот, надявайки се да участва в орбитална мисия и да прекара известно време в изследвания там. Сабри очаква да продължи пътуванията си до Луната и евентуално до Марс.

Превод: Моника Мишева
Източник: Al-Monitor