Ху Дзинтао с първа публична поява след Конгреса на ККП

0
345
Източник: Скрийншот от CCTV, Twitter/ https://twitter.com/BeijingDai/status/1599744499856859136

Днес Китай си спомня за покойния бивш лидер на страната Дзян Дзъмин. Сред представителите на политическия елит на Пекин, присъстващ на възпоменателните служби, е и бившият лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) Ху Дзинтао, пише „Гардиън“.

Това е първата му публична поява след шокиращото му отстраняване от Конгреса на ККП през октомври тази година.

Сирени зазвучаха из цялата страна във вторник в памет на бившия китайски президент, който бе определен от ККП като патриот, който е „посветил живота си“ на страната и е устоял на „политическите бури“.

Дзян Дзъмин почина на 96-годишна възраст в Шанхай миналата сряда, оставяйки след себе си противоречиво историческо наследство.

Публичната възпоменатална служба, на която присъства политическият елит на Китай, започна в 10 часа сутринта в Голямата зала на народа в Пекин, където бе поставен гиганстки портрет на покойния лидер заедно с възхваляващи лозунги.

Президентът Си Дзинпин се обърна към присъстващите верни на партията хора в залата: „Той посвети целия си живот и енергия на китайския народ, посвети живота си на борбата за национална независимост, освобождение на народа, национален просперитет и щастие на хората.“

Сред присъстващите на поклонението беше и бившият лидер на ККП Ху Дзинтао. 79-годишният Ху присъства на отдаването на почит на Дзян Дзъмин във военна болница в Пекин в понеделник и на мемориалното събитие във вторник.

Бившият лидер на ККП бе забелязан на кадри от възпоменателната церемония, излъчвана по Китайската централна телевизия (CCTV).

Появата му в публичното пространство е първата от октомври насам, когато той бе изведен насила от Конгреса на ККП.

Превод: Ванеса Николова

Източник: The Guardian