„Хюман Райтс Уоч“ обезпокоени от готвената изборна реформа в Мексико

0
189
Източник: Unsplash

Една от най-големите правозащитни групи в света призова мексиканските депутати да гласуват против предложените мащабни промени в изборния закон.

Тя предупреждава, че тези промени биха подкопали сериозно независимостта на избирателните власти, което би изложило на риск провеждането на свободни и честни избори, пише „Ройтерс“.

Предложението на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор за мащабна реформа в Държавната избирателна комисия (INE) предвижда орязване на бюджета и промяна в начина, по който избирателните власти биват издигани.

Ако Конгресът одобри реформата, кандидатите за членове на Държавната избирателна комисия ще бъдат предлагани от законодателната, съдебната и изпълнителната власт, което според критиците представлява заграбване на власт от президента поради отчетливото му влияние върху тези органи на властта.

Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ казва в свое становище по темата, че депутатите трябва да откажат промените, които „противоречат на международните стандарти за човешки права“.

„Предложенията на президента Лопес Обрадор ще помогнат на партията, която държи властта в страната, да контролира избирателните институции, така че да продължи да бъде на власт“, смята Тайлър Матиас, представител на „Хюман Райтс Уоч“.

„Като се има предвид дългата история на еднопартийно управление в Мексико, поддържано чрез съмнителни избори, е изключително проблематично законодателите да приемат едно такова предложение, което ще отслаби независимостта на избирателните власти“, добавя той.

Според Лопес Обрадор реформата ще заздрави демокрацията в страната и ще намали влиянието на икономическите интереси в политиката.

Мащабни протести срещу предложената реформа се проведоха в столицата Мексико Сити през ноември тази година.

Предложението в момента предстои да бъде гласувано в Конгреса, където партията на Лопес Обрадор няма необходимото мнозинство от 2/3, за да осигури неговото приемане.

Превод: Ванеса Николова

Източник: Reuters