Експерти на ООН: „Ислямска държава“ е използвала химическо оръжие

0
198
Източник: Unsplash

Разследващите от Организацията на обединените нации (ООН) стигат до заключението, че джихадистката организация е „произвеждала химически ракети и минохвъргачки, боеприпаси за химически ракетни установки, бойни глави за химически ракети“ по време на самопровъзгласилия се халифат, пише френският „Льо Монд“.

Експерти от ООН са открили доказателства за използването на химически оръжия от джихадистката организация „Ислямска държава“ по време на нейния самопровъзгласил се халифат. Това се казва в доклад, който на 5 декември бе обсъден в рамките на Съвета за сигурност на организацията.

Членовете на разследващия екип твърдят, че са събрали „цифрови, документални и свидетелски доказателства“, свързани с използването на химически оръжия в Ирак по време на халифата (2014 г. – 2019 г.).

Разследващите се фокусират върху една конкретна атака, извършена срещу град Таза Хормату на 8 март 2016 г.

Те твърдят, че са събрали „значителен брой доказателства“, включително извлечения от плащания и кореспонденция на джихадистката група.

Разследващият екип анализира доказателствата от обезщетения на семействата, чиито членове са били убити при използването на химически оръжия. Анализирани са и доказателства от записи за обучение на високопоставени офицери относно използването на химически вещества като оръжия.

Сред използваните вещества са алуминиев фосфид, хлор, бактерията Clostridium botulinum, цианид, никотин, рицин и талиев сулфат.

В доклада се подчертават здравните усложнения, които понастоящем се регистрират сред жителите на Таза Хормату като различни хронични заболявания, рак, репродуктивни проблеми и други.

В доклада се обсъждат и други мащабни престъпления, включително масовите изнасилвания, преследванията на християнски общности и други общности в Ирак, както и унищожаването на културното и религиозно наследство на страната.

Разследването освен всичко друго добавя и още детайли относно финансирането на „Ислямска държава“ и за субектите, оказвали ѝ логистична и друг вид подкрепа.

Превод: Ванеса Николова

Източник: Le Monde