Десетки хиляди на протест в Мексико срещу готвена изборна реформа

0
175

Десетки хиляди мексиканци излязоха по улиците из цялата страна в неделя, за да протестират срещу плана на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор за мащабна реформа на Държавната избирателна комисия (INE), предава „Ройтерс“.

Страховете на хората са, че с тази реформа се цели концентрирането на още повече власт в ръцете на правителството.

Лопес Обрадор има дълга история на търкания с избирателните власти в страната, като неведнъж ги е критикувал, че са участвали в оркестрирането на изборните му загуби при кандидатирането му за президент през 2006-а и 2012 г.

Според самия Лопес Обрадор целта на предложената реформа е гражданите да могат сами да избират състава на избирателната комисия, като по този начин се намали влиянието на икономическите интереси в политиката.

Реформата, предложена през април 2022 г., предвижда и съкращаване на финансирането на политическите партии и редуциране на времето за политически реклами.

Обсъжданията по плана за реформа започнаха миналата седмица в Конгреса на страната.

Протестът в столицата Мексико Сити от тази неделя е един от най-мащабните срещу настоящия президент от началото на мандата му.

„Демокрацията в Мексико е в опасност“, смята Ана Лилиа Морено, която участва в шествието в столицата заедно с 8-годишната си дъщеря.

„Надявам се, че много млади хора, дори тези, които обикновено не се интересуват от политика, ще се включат, че ще уважават институциите на страната и, че ще защитят това, което родителите ни и техните родители са построили“, добавя тя.

Междувременно Лопес Обрадор публикува видео обръщение в своя профил в Туитър по повод отпразнуването на 69-ия си рожден ден. В обръщението обаче той не се обръща към протестиращите.

Управляващата партия „Морена“ и нейните партньори се нуждаят от 2/3 мнозинство в Конгреса, за да могат да направят промени в конституцията. В момента такова мнозинство липсва.

Превод: Ванеса Николова

Източник: Reuters