Германия арестува 25 души, обвинени в заговор за преврат

0
116
Източник: Pixabay

Двадесет и пет души бяха арестувани при обиски в Германия по подозрение в заговор за сваляне на правителството.

Според германски доклади групата от крайно десни и бивши военни е планирала да щурмува сградата на парламента, Райхстага, и да завземе властта.

Твърди се, че централно място в плановете им е заемал 71-годишен германец, наричан принц, на име Хайнрих XIII. Според федералните прокурори той е един от двамата предполагаеми главатари сред арестуваните в 11 германски провинции.

Твърди се, че сред заговорниците има членове на екстремисткото движение Reichsbürger (Граждани на Райха), което отдавна е в полезрението на германската полиция заради насилствени нападения и расистки конспиративни теории. Те също така отказват да признаят съвременната германска държава.

Смята се, че около 50 мъже и жени са били част от групата, за която се твърди, че е планирала да свали републиката и да я замени с нова държава, създадена по модела на Германия от 1871 г. – империя, наречена Втори райх.

„Все още не разполагаме с име на тази група“, заяви говорителка на федералната прокуратура.

В голяма част от страната бяха извършени обиски, а двама души бяха арестувани в Австрия и Италия, съобщи германската информационна агенция ДПА. Задържаните трябваше да бъдат разпитани по-късно през деня.

Министърът на правосъдието Марко Бушман съобщи в Туитър, че се провежда мащабна антитерористична операция и се подозира, че е планирано „въоръжено нападение срещу конституционни органи“.

Федералният прокурор заяви, че групата е подготвяла насилствен преврат от ноември 2021 г.

Бивши военни също са били значителна част от заговора за преврат, се казва в докладите. Сред тях имало бивши елитни войници от специалните части.

Заговорниците вече са имали изготвени планове за управление на Германия, заяви федералната прокуратура. Членовете на заговора са разбирали, че могат да осъществят целите си само с „военни средства и насилие срещу представители на държавата“, което е включвало и извършването на убийства.

Общественият телевизионен оператор ЗДФ съобщи, че бивш депутат от крайната десница в долната камара на парламента, Бундестага, също е участвал в заговора и е бил набелязан за министър на правосъдието, а принц Хайнрих е бил лидер на групата.

Превод: Десислава Петкова

Източник: BBC