Започва КОП-15: Конференция на ООН за биоразнообразието

0
343
Източник: iStock

Между 7 и 19 декември ще се проведе конференцията на ООН за биоразнообразието – КОП-15. Правителствата се събират в Монреал, за да се споразумеят за цели, с които да се обърне тенденцията на изчезване на природата.

„Човечеството се е превърнало в оръжие за масово измиране“, предупреди ръководителят на ООН в началото на среща на високо равнище за природата в Канада.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че имаме шанс да спрем „оргията на разрушението“, която е изложила на риск от изчезване един милион вида.

„Време е да сключим мирен договор с природата“, добави той.

Въпреки полаганите усилия, биоразнообразието в световен мащаб се влошава и се очаква този спад да се задълбочи при запазване на обичайните сценарии. Конференцията на ООН за биологичното разнообразие ще събере правителствата от цял свят, за да се споразумеят за нов набор от цели за природата през следващото десетилетие чрез рамковия процес на Конвенцията за биологичното разнообразие след 2020 г. Рамката излага амбициозен план за прилагане на широкообхватни действия, които да доведат до промяна в отношенията на обществото с биологичното разнообразие и да гарантират, че до 2050 г. ще бъде осъществена споделената визия за живот в хармония с природата.

На конференцията ще бъде разгледано и прилагането на протоколите към Конвенцията за биологичното разнообразие (КБР), които се отнасят до справедливото и равноправно разпределение на ползите от използването на природата, както и до безопасното транспортиране, обработване и етикетиране на живи модифицирани организми.

Някои от основните амбиции на споразумението включват:

  • Намаляване на риска от изчезване на повече от един милион вида;
  • Опазване на 30 % от сушата и морето;
  • Премахване на държавните субсидии за милиарди долари, които вредят на околната среда;
  • Възстановяване на деградиралите екосистеми.

Първата част на КОП-15 започва с откриване на заседанията и разглеждане на точки от дневния ред, които са определени от Бюрото като съществени за продължаване на дейността на Конвенцията и протоколите. Това включва срещи по административни въпроси и технически въпроси, свързани с програмите на КБР. Конференцията предстои да се разгръща по зададените въпроси и цели в идните седмици.

Автор: Десислава Петкова
Източници: BBC, Textile exchange