Китай обмисля нови водни мегапроекти

0
126

Китай планира амбициозни нови проекти за водна инфраструктура с надеждата, че пренасянето на повече вода в страната ще смекчи въздействието на изменението на климата, но експертите предупреждават, че пренасочването на повече реки може да се окаже скъпо.

 

В края на май властите публикуваха планове за изграждане на национална „водна мрежа“ от нови канали, резервоари и съоръжения за съхранение, които според тях ще стимулират напояването и ще намалят риска от наводнения и суши.

Министърът на водните ресурси Ли Гуоин заяви, че планът ще „отпуши основните артерии“ на речната система до 2035 г., което ще увеличи способността на държавата да разпределя равномерно водоснабдяването.

Според експертите обаче този подход е не само скъп и разрушителен за околната среда, но може да направи регионите в южната част на страната по-уязвими към прекъсвания на доставките и да изисква допълнителна инфраструктура за справяне с проблемите.

„Това, което те правят досега, е да използват инженерни решения, за да се опитат физически да доставят вода и да решат проблема с водата“, казва Марк Уанг, географ от университета в Мелбърн, който изучава въздействието на водната инфраструктура на Китай. „Ако Китай може да намали използването на вода и да повиши ефективността, няма да има нужда от мегапроекти за отклоняване на вода.“

Въпреки че тазгодишната суша не се очаква да бъде толкова тежка, колкото миналогодишната, когато месеци на високи температури изсушиха големи части от басейна на река Яндзъ, държавните синоптици предупреждават, че централен и югозападен Китай може да пострадат.

В някои части на югозападния регион вече са въведени специални мерки, като водоснабдителна компания в окръг Ляншан в провинция Съчуан призовава жителите да не се къпят повече от четири пъти месечно.

Водните ресурси на глава от населението в Китай са много по-ниски от средните за света, а разпределението им е неравномерно. Китай отдавна разчита на широкомащабна инфраструктура, за да доставя вода от податливия на наводнения юг до сухия север и да намира инженерни решения на дългосрочните си проблеми с доставките.

Местните власти са подтикнати да намалят потреблението на вода, да подобрят пречистването на отпадъчните води и да се справят със замърсяването.

Наред с това през последните пет години Китай е започнал повече от 100 проекта за пренасочване, добави Уанг.

Общите инвестиции в дълготрайни водни активи са надхвърлили 1,1 трилиона юана (154 млрд. долара) през миналата година, което е с 44% повече в сравнение с 2021 г., твърдят анализатори. През първото тримесечие на 2023 г. те са се увеличили с 15,6% до 407 млрд. юана, а официални лица твърдят, че ще бъде предоставено още по-голямо финансиране.

Китай също така предложи проект за отклоняване на вода от Тибет към Северозападен Китай, което разтревожи Индия и други страни, зависими от реки като Брахмапутра и Меконг.

 

По материала работи: Стела Димитрова

Източник: Reuters