САЩ решава да се присъедини отново към ЮНЕСКО

0
279

 

На 12.06 ПАРИЖ – ЮНЕСКО съобщи, че Съединените щати планират да се присъединят отново към културната и научна агенция на ООН и да платят над 600 милиона долара вноски след продължил десетилетие спор, свързан с членството на Палестина в организацията. 

Заместник-държавният секретар на САЩ по управлението и ресурсите Ричард Верма изпрати писмо миналата седмица до Азулей, което официализира плана за повторно присъединяване на страната. 

Дали САЩ ще се завърне към организацията отново, ще бъде гласувано от държавите-членки на ЮНЕСКО през следващите седмици, макар одобрението видно да е налице след бурните аплодисменти в понеделник, които посрещнаха съобщението в централата на ЮНЕСКО. Нито една държава не възрази срещу връщането на страната, която е имала най-голям финансов принос към бюджета на агенцията.

САЩ и Израел спряха да финансират ЮНЕСКО, след като през 2011 г. ЮНЕСКО гласува за присъединяването на Палестина като държава-членка. Администрацията на Тръмп реши през 2017 г. да се оттегли напълно от агенцията през следващата година, като се позова на дългогодишни антиизраелски пристрастия и проблеми с управлението.

Въпреки че палестинското членство в ЮНЕСКО беше причината за конфликта на САЩ с агенцията, завръщането на страната е по-скоро свързано с нарастващото влияние на Китай.

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Бас съобщи през март, че отсъствието на САЩ от ЮНЕСКО е укрепило китайското влияние и е подкопало способността им да бъдат достатъчно ефективни във визията им за свободен свят. Той обяви, че ЮНЕСКО играе ключова роля в определянето и оформянето на стандарти както в технологиите, така и за преподаване на природни науки по света, „така че ако сме наистина сериозни за конкуренцията с Китай в дигиталната ера … не можем да си позволим да отсъстваме повече“.

Съгласно плана правителството на САЩ ще изплати вноските си за периода до 2023 г., включително 10 милиона долара бонус вноски тази година, предназначени за обучение по Холокоста, опазване на културното наследство в Украйна, безопасност на журналистите и научно и технологично образование в Африка, съобщава писмото на Р. Верма. Администрацията на Байдън вече е поискала 150 милиона долара за бюджета за 2024 г. за просрочените задължения към ЮНЕСКО. Бюджетният план предвижда подобни трансфери за следващите години, докато не бъде изплатен пълният дълг от $619 милиона.

Дипломат от ЮНЕСКО изрази надежда, че завръщането на САЩ ще донесе „повече амбиция и повече спокойствие“ и ще активизира програми както за регулиране на изкуствения интелект, така и за образование на момичета в Афганистан. 

 

 

Източник: ABC NEWS

Автор: Паола Смоличка