Саудитска Арабия подписва сделка за електромобили на стойност 5,6 млрд. долара с Китай

0
88
Two confident business man shaking hands during a meeting in the office, success, dealing, greeting and partner concept

Рияд е начело на арабския регион по отношение на засилването на търговските връзки с Пекин, тъй като се стреми да разнообрази икономиката си.

Саудитска Арабия подписа сделка за 5,6 млрд. долара с китайска компания за производство на електромобили, тъй като кралството се стреми да поведе арабския свят в разширяването на икономическите връзки с Пекин.

Подписаният в неделя меморандум за разбирателство с производителя на електрически и самоуправляващи се автомобили Human Horizons за разработване, производство и продажба на превозни средства представлява повече от половината от инвестициите в размер на 10 млрд. долара, подписани през първия ден на голяма бизнес конференция, която се провежда в столицата Рияд.

Десетата арабско-китайска бизнес конференция, която се провежда под патронажа на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, има за цел да укрепи „стратегическото“ партньорство, основано на инициативата „Пояс и път“, съобщи Саудитската агенция по печата.

Според съобщенията в събитието, организирано съвместно с Арабската лига и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, са участвали повече от 3500 държавни служители, инвеститори, представители на бизнеса и експерти от 23 държави.

Като най-голям износител на петрол в света, отношенията на Саудитска Арабия с Китай все още до голяма степен се въртят около енергетиката, но като част от плана си „Визия 2030“ за диверсификация на икономиката, Рияд планира да увеличи инвестициите в сектори, различни от петрола, включително в електрически автомобили.

Human Horizons произвежда луксозни електромобили под марката HiPhi в Китай, но се стреми да разшири дейността си и да навлезе и на западните пазари. През март компанията обяви, че ще навлезе на европейските пазари тази година, като се насочи към Западна Европа или Скандинавия.

През октомври Саудитска Арабия представи своя собствена марка електрически автомобили, наречена Ceer, която се очаква да произвежда електрически SUV и седани от 2025 г. чрез производствен завод, който е в процес на изграждане.

В допълнение към сделката за електромобили на стойност 5,6 млрд. долара, в неделя саудитски представители обявиха споразумения за милиарди долари в сектори, включващи технологии, възобновяема енергия, селско стопанство, недвижими имоти, метали, туризъм и здравеопазване.

Те включват сделка за създаване на завод за желязо в Саудитска Арабия на стойност 533 млн. долара и споразумение за сътрудничество в областта на добива на мед в кралството на стойност 500 млн. долара, се казва в саудитско изявление.

Представители на кралството заявиха, че могат да се очакват още съобщения, като министърът на енергетиката Абдулазиз бин Салман Ал Сауд заяви, че ще има още енергийни сделки. Той също така отхвърли критиките на Запада относно нарастващите саудитски връзки с Китай, като заяви, че кралството ще даде приоритет на своите бизнес интереси.

На арабско-китайската бизнес конференция в Саудитска Арабия сключените сделки са на стойност над 10 млрд. долара.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: Aljazeera