Зимбабве обявява извънредно положение в Хараре заради холера

0
139
Източник: iStockphoto

Зимбабве обяви извънредно положение в столицата Хараре заради епидемия от холера.

Досега епидемията е причинила смъртта на десетки хора, като има повече от 7000 предполагаеми случая. Градските власти твърдят, че разпространяващата се зараза е събудила спомените за смъртоносната епидемия през 2008 г., в която са загинали хиляди.

„Обявихме извънредно положение заради холерата“, заяви кметът Ян Маконе.

По данни на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) здравните власти се борят да овладеят големия брой хоспитализации след епидемията. Също така се изтъква недостига на медицински персонал, който да лекува болните, както и липсата на консумативи за възпиране на инфекцията.

Холерата е остра диарийна инфекция, която се причинява от консумация на храна или вода, заразена с бактерията Вибрио холера. Лекува се с перорален разтвор за рехидратация, за да се заместят изгубените при диария и повръщане течности и соли.

В четвъртък кметът на Хараре заяви, че епидемията от холера има сходства с епидемията от 2008 г. Тогава епидемията доведе до смъртта на над 4 000 души, като най-малко 100 000 бяха заразени, от което бяха ограничени основните услуги в страната. Това накара тогавашния президент Робърт Мугабе да сключи историческо споразумение за споделяне на властта с дългогодишния си съперник Морган Цвангирай.

През 2018 г. страната обяви извънредно положение, след като бяха регистрирани 20 смъртни случая и повече от 2000 болни от тиф или холера.

Във вторник министерството на здравеопазването обяви, че в страната са регистрирани 7398 предполагаеми случая, 50 потвърдени смъртни случая и 109 души в болница. Това стана, когато здравният министър посети епицентъра на болестта, обявявайки мерки за справяне с епидемията като ограничаване на уличните продажби на храна и доставки на чиста вода.

Червеният кръст прави оценка, че болестта се разпространява бързо, засягайки множество области в страната. Според организацията може да се очаква огнището да премине границата. Съседни държави като Малави, Южна Африка и Мозамбик, също са преживявали епидемии от холера в миналото.

Превод: Лора Димитрова

Източник: BBC News