„Живеем в абсолютен страх“: призив за прекратяване на изселването на местното население в Рифт Вали

0
37

Групи за защита на човешките права призовават правителството на Кения да спре принудителното изселване на общността на местното население Огиек от тяхната наследствена земя в Рифтовата долина.

 

В изявление този месец, националната комисия по правата на Кения заяви, че е „обезпокоена“ от изселванията, които се извършват „без предварително профилиране и идентифициране на истински горски общности“. „Призоваваме за незабавно прекратяване на продължаващото разрушаване и изселване“, каза Сайръс Мавеу, заместник-директор на Националната комисия по правата на човека на Кения.

Правозащитни организации твърдят, че някои от хората, заселени в части от гората, имат право на земя в гората Мау, но твърдението им се оспорва от кенийското правителство, което усложнява дългогодишния спор.

Лидерите на общността изчисляват, че приблизително 400 къщи са били разрушени, оставяйки семейства разселени или търсещи подслон от скорошните дъждове в импровизирани постройки.

 „Живеем в абсолютен страх“, казва Даниел Кобей, изпълнителен директор на Програмата за развитие на хората на Огиек. „През първия ден те започнаха да събарят къщи с помощта на брадви, чукове и панги [мачете]. Те събориха училището, а на втория ден дори започнаха да палят някои къщи. Сега те се върнаха с тежки машини, за да съборят къщи, които не бяха напълно разрушени…  Те наистина събарят всичко… Този ​​вид унищожение може да доведе до изчезването на една общност“, казва Кобей.

Наследствените земни права на Огиек върху Мау, са установени от Африканския съд за правата на човека и народите през 2017 г. В решение за репарации от 2022 г. съдът разпореди на кенийското правителство да разграничи, демаркира и предложи права на собственост на Огиек на територията, на която те са живели.

Кенийските властите отдавна твърдят, че изселването е необходимо, за да се защити екосистемата на Мау от тежко обезлесяване, причинено от незаконна сеч и разчистване на земя за земеделие. Те също така твърдят, че посегателството излага на риск важни водни ресурси, на които разчитат милиони кенийци. Президентът Уилям Руто каза, че защитата на горските ресурси на Мау е необходима за борба с климатичната криза и на всички незаконни заселници, отстранени, ще бъде разпределена земя. 

 „Притесненията са основателни, но това не означава, че опазването не може да съществува съвместно с човешките права“, каза Мавеу. „Става въпрос за търсене на основан на правата на човека подход към опазването (на природата).“ Не е задължително едното да е за сметка на другото.

Лидерите на Огиек, заедно с неправителствените организации за права, изтъкнаха, че правителството не е спазило правилните процедури за изселване, включително уведомяването на общностите и плановете за презаселване.

Правозащитните групи заявиха, че трайни решения на продължаващите изселвания са „спешно необходими“.  „Освен ако не стигнем до момент, в който проблемът е устойчиво разрешен, има вероятност да се повтори в бъдеще“, каза Мавеу.