От мястото на събитието: Преобразяване на животи в джунглата Дариен

0
94
МОМ/Гема Кортес МОМ оказва помощ на мигрантите в два приемни центъра в региона Дариен.
МОМ/Гема Кортес МОМ оказва помощ на мигрантите в два приемни центъра в региона Дариен.

Нараства броят на мигрантите, които се опитват да изминат опасния маршрут през джунглата Дариен на границата между Колумбия и Панама. За 35-годишната Етзайда Риос надеждата и помощта са много значими.

Тя работи като служител към Международната организация по миграция (МОМ) във временен център за приемане на мигранти в Сан Висенте, един от първите пунктове, където мигрантите, които често са изтощени, недохранени, обезводнени или ранени, пристигат.

„Хората пристигат с неотложни нужди и много въпроси“, казва тя, след като е обгрижвала Зулейбис, която е счупила крака си, докато е прекосявала Дариен със съпруга си Хосе и четирите си деца. Венецуелското семейство получава лечение в центъра, преди да продължи пътя си на север.

Въпреки това, когато слуша историите на хората, Етзайда понякога е завладяна от емоции. „Най-голямото предизвикателство е да станеш свидетел на страданието и да чуеш сърцераздирателни истории“, каза тя. „Макар да виждаме ужасни неща по телевизията или да четем за тях, още по-трудно и разочароващо е да ги видиш с очите си, докато се развиват пред теб.“

Рекорден брой мигранти

Липсата на пътища, отровните змии, пресеченият планински терен, буйните реки и групите контрабандисти или престъпни групировки не възпират семейството на Зулейбис да рискува живота си, както всяка година правят хиляди отчаяни хора от Венецуела, Хаити, Еквадор и страни от Африка и Азия в търсене на по-добро бъдеще в САЩ, Канада и Мексико.

По данни на панамските власти през първите девет месеца на 2023 г. над 350 000 души са преминали през суровите тропически гори по пътя си на север, като са надхвърлили общия брой от 250 000 души, пресекли Дариен през цялата 2022 г.  Много от тях са жени и деца, както и семейства с възрастни хора или хора с увреждания, които са по-уязвими към насилие и злоупотреба и се нуждаят от по-голяма защита. Повече от една пета от пристигащите са деца, като половината от тях са на възраст под пет години.

Според проекта на МОМ „Изчезнали мигранти“ от 2014 г. насам повече от 327 души са изчезнали или са загинали при пресичане на границата. Повечето смъртни случаи и изчезвания обаче остават нерегистрирани поради липсата на официална статистика и недостъпността на региона; много от хората, които излизат от тропическите гори, описват, че са виждали разлагащи се тела по маршрута.

Достигане до безопасно място

Имената „Сан Висенте“ или „Лахас Бланкас“ може да не ви звучат познато, когато си мислите за известни дестинации, които да посетите в Панама. Но за повече от 2000 души, които прекосяват Дариен средно на ден, достигането до тези места означава, че най-накрая са в безопасност. Приемните центрове тук удовлетворяват основните им нужди.

Под жаркото слънце Етзайда и екипът на МОM издържат на дългите ежедневни часове, като не забравят, че усилията им могат да спасят човешки животи.

Превод: Албена Томанова

Източници: News.un.org, IOM