Гутериш: недостатъчни мерки относно употребата на метан

0
150
© Unsplash/Patrick Hendry Изгарянето на изкопаеми горива е причина за изменението на климата
© Unsplash/Patrick Hendry Изгарянето на изкопаеми горива е причина за изменението на климата

В неделя генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи силно послание към петролната и газовата индустрия: ангажиментите, поети по време на КОП28 в Дубай, са далеч от това, което е необходимо за пълноценно справяне с климатичната криза.

В началото на четвъртия ден от тазгодишната конференция на ООН за климата ръководителят на ООН заяви: „Индустрията на изкопаемите горива най-накрая започва да се пробужда, но дадените обещания очевидно не отговарят на изискванията.“ В отговор на обявеното в събота обещание на няколко големи петролни и газови компании да намалят до 2030 г. изтичането на метан от тръбопроводите си, г-н Гутериш заяви, че това е „стъпка в правилната посока“, но обещанието не успява да се справи с основния въпрос, а именно премахването на емисиите от употребата на изкопаеми горива.

Метанът (CH4) е основен компонент на природния газ и е отговорен за около една трета от затоплянето на планетата, което наблюдаваме днес. Той е краткотраен, но е по-мощен от въглеродния диоксид – парниковият газ, който е най-отговорен за изменението на климата. Ако не се предприемат съществени действия, прогнозите са, че глобалните антропогенни емисии на метан ще се увеличат с до 13 % от сега до 2030 г. Tук агенциите на ООН разказват какво трябва да знаем за метана.

Назовавайки петролните и газовите компании, „гигантът, който стои зад климатичната криза“, генералният секретар също така уточни, че обещанието не дава яснота относно пътя за достигане на нулеви нетни емисии до 2050 г., което е „абсолютно необходимо за осигуряване на цялостта на целта“. „Науката е категорична: трябва постепенно да се откажем от изкопаемите горива в срок, съвместим с ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий“, повтори той, визирайки една от основните цели, поставени в историческото Парижко споразумение от 2015 г.

Надпревара за нулево нетно потребление

По време на кръглата маса за последния доклад на неговата експертна група на високо равнище по въпросите на нулевата нетна консумация на енергия, Генералният секретар заяви, че КОП28 има за цел да промени събитията, но националните правителства не могат да се справят сами. „Предприятията, финансовите институции, гражданското общество, градовете, държавите и регионите – всички те са от решаващо значение в надпреварата за постигане на нулево нетно потребление“, каза той. На достъпен език „нулево нетно потребление“ означава намаляване на емисиите на парникови газове възможно най-близо до нулата.

През март 2022 г. ръководителят на ООН създаде експертна група, която да разработи по-строги и по-ясни стандарти за ангажиментите на недържавните структури и да ускори тяхното изпълнение. Като припомни на залата своята „Програма за ускоряване„, г-н Гутериш призова правителствата и недържавните организации да ускорят радикално усилията за намаляване на емисиите, за което изтъкна пет ключови елемента:

  1. Действителни усилия за декарбонизация, които да обхванат всички дейности, във всяко звено на стойностните вериги; 
  2. Конкретни цели за 2025 г., 2030 г. и 2035 г., в съответствие с целта от 1,5 градуса, заложена в Парижкото споразумение; 
  3. Разкриване на информация за всички прояви на лобизъм, политически ангажименти и комуникационни кампании; 
  4. Информация за усилията за промяна на бизнес моделите и вътрешните операции с цел постепенно отказване от изкопаеми горива; и
  5. Напредък към справедлив, равноправен и ускорен преход към възобновяеми енергийни източници.

 

Източник

Превод: Албена Томанова