,,Палестина ще победи“: Бизнес в Шри Ланка събира средства за опустошената от войната Газа

0
207

Набиране на средства в Коломбо имаше за цел 10% от приходите да отидат за Газа. Повечето продавачи дариха целия си доход.

В неделя следобед, седем седмици след като Израел започна безмилостното си нападение срещу Газа, специализирания в палестинска кухня ресторант Dolci Falasteen, е оживен от млади предприемачи.

Те са се обединили в името на една обща кауза: да съберат средства за Палестина. Разположен на главен път в оживен квартал, ресторантът е бягство от напрегнатото настроение на града. Традиционните арабски фенери хвърлят топло сияние над уютната му трапезария.

Зад събирането на средства стои Айша Алтаф, 24-годишна предприемачка, която управлява козметичен бизнес. Фондация LURE, която тя е създала наскоро, е предложила на други фирми да изградят щандове на събирането на средства и да дарят поне 10% от приходите си за Газа. Повечето продавачи дариха целия си доход.

,,След като постоянно виждах графично съдържание за това, което се случва с хората в Газа, чувствах огромна вина за това, че имам най-елементарни неща като спане на легло, вода и топла храна”, казва Алтаф пред Ал Джазийра.

,,Това определено е геноцид и всеки, който не може да го види, просто е избрал да игнорира всички факти.”

Протести в знак на солидарност с Палестина

В Шри Ланка се проведоха десетки демонстрации срещу нападението на Израел в Газа, което последва нападението на бойци на Хамас в южната част на Израел на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души. На протестите в Шри Ланка хората маршируваха с плакати с надписи ,,Спрете геноцида“ и ,,Край на израелския апартейд.”

„Нека се обединим, да си сътрудничим и да бъдем съпричастни. Заедно имаме силата да изградим по-добро бъдеще за всички. Всяко действие, което предприемаме, има вълнообразен ефект, оказвайки влияние върху живота отвъд собствените ни граници“, допълни Мелани Гунатилака, активист за граждански права.

Източник: Ал Джазийра

Превод: Цветелина П. Михайлова