Подновяват се сраженията между Хамас и Израел в Газа

0
154
Източник: iStockphoto

Израелски изтребители удариха обекти на Хамас в ивицата Газа малко след изтичане на едноседмичното примирие, съобщиха израелските военни, когато войната се поднови с пълна сила.

Съобщението на израелската армия за ударите дойде само 30 минути след изтичането на примирието в 7 сутринта. По-рано в петък Израел обвини Хамас, че е нарушил условията за прекратяването на огъня чрез изстрелване на ракети от Газа към Израел.

Временното примирие започна на 24 ноември. Първоначално то продължи четири дни, а след това беше удължено с няколко дни с помощта на Катар и Египет. По време на едноседмичното примирие Хамас и други бойци в Газа освободиха повече от 100 израелски заложници в замяна на 240 палестинци, освободени от затворите в Израел. На практика всички освободени бяха жени и деца, но фактът, че останаха заложници в Газа, усложни постигането на споразумение за ново удължаване на прекратяването на огъня.

Хамас се очакваше да определи по-висока цена за останалите заложници, особено за израелските войници. Около 140 заложници остават в Газа.

Израел е под нарастващ натиск от своя основен съюзник, Съединените щати, да направи повече за защитата на палестинските цивилни, когато възобнови ударите си срещу Хамас. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна в четвъртък с израелския премиер Бенямин Нетаняху и други висши официални лица. Макар да изрази надежда за продължително прекратяването на огъня, Блинкен заяви, че ако Израел възобнови войната и се насочи към южната част на Газа, трябва да бъде „в съответствие с международното хуманитарно право“, като има „ясен план“ за защита на цивилното население. Според него израелските лидери са разбрали, че „огромният брой цивилни жертви и масовото изселване, които видяхме в северната част на Ивицата, не трябва да се повтарят в южната“.

По-голямата част от населението на Газа се намира на юг без изход, което повдига въпроса как една израелска офанзива там може да избегне тежки цивилни жертви. Нетаняху беше подложен на силен натиск от семействата на заложниците да ги върне у дома. Но крайнодесните му партньори в управлението настояват войната да продължи, докато Хамас не бъде унищожена, като го заплашваха да напуснат коалицията, ако се допускат твърде много отстъпки във войната.

По време на примирието бяха освободени общо 83 израелци, включително граждани с двойно гражданство, повечето от които изглеждаха физически добре. Освободени са още 24 заложници – 23 тайландци и един филипинец, включително няколко мъже. Преди прекратяването на огъня Хамас освободи четирима заложници, а израелската армия спаси един. Други двама бяха намерени мъртви в Газа.

240-те палестинци, освободени досега съгласно примирието, са предимно тийнейджъри, обвинени в хвърляне на камъни и запалителни бомби по време на сблъсъци с израелските сили. Няколко от освободените жени бяха осъдени в опити за нападение срещу войници, като някои от тях бяха хванати с ножици или ножове в близост до пропускателни пунктове.

Хамас започна войната със смъртоносна атака срещу Израел на 7 октомври, по време на която убиха около 1200 души и взеха около 240 души в плен. Оттогава бомбардировките и инвазията на Израел в Газа са убили повече от 15 000 палестинци, приблизително две трети от тях жени и непълнолетни. Голяма част от населението се изсели след седмици на израелски бомбардировки, което доведе до хуманитарна криза.

Палестинците в Газа призоваха за окончателно прекратяване на войната, заявявайки, че временните примирия не решават хуманитарната криза. Над 1,8 милиона души са напуснали домовете си, като повече от 1 милион се укриват в училищата на ООН и се борят за намиране на основни консумативи като газ за готвене и брашно.

Прочети още: Израел и Хамас се договориха за 4-дневно прекратяване на огъня от четвъртък

Превод: Лора Димитрова

Източник: NPR