Израел и Хамас се договориха за 4-дневно прекратяване на огъня от четвъртък

0
171

Споразумение за временно прекратяване на огъня, което да улесни освобождаването на десетки хора, взети за заложници по време на нападението на Хамас срещу Израел, се очаква да донесе първото затишие за “уморените” от война палестинци в Газа и искрица надежда за семействата на пленниците.

Израел и Хамас се съгласиха на четиридневното прекратяване на огъня, което беше обявено в сряда. В замяна на освобождаването на 40 заложниц ще бъдат освободени 140 палестински затворници, държани от Израел.

Сделката, постигната с посредничеството на Катар, САЩ и Египет, беше оповестена публично по време на засилващите се боеве в централните квартали на град Газа. Египетският държавен телевизионен канал „Кахера“ съобщи, че примирието влиза в сила днес сутринта местно време. Израел, Хамас и Катар публикуваха различни подробности от споразумението, но тези особености не изглежда да си противоречат.

Примирието слага край на седмици на непреки преговори. До
момента са загинали над 14 000 палестинци, според местните
здравни власти. При нападението на 7 октомври над Израел Хамас и други въоръжени групи отвлякоха около 240 души и убиха най-малко 1200 души.

КАКВО Е ВПИСАНО В СДЕЛКАТА?

Освободените от двете страни ще бъдат жени и непълнолетни.

Заложниците ще бъдат освобождавани на групи през цялото време на
прекратяването на огъня. След като първата партида хора бъде освободена, реципрочно се очаква Израел да освободи първата група палестински затворници.

Тези, които трябва да бъдат освободени, включват много  тийнейджъри, задържани по време на вълна от насилие на Западния бряг през 2022 г. или 2023 г. и обвинени в хвърляне на камъни
или нарушаване на обществения ред, според списък на отговарящите на условията затворници, публикуван от Министерството на правосъдието на Израел. В момента Израел държи близо 7000 палестинци, обвинени или осъдени за престъпления срещу сигурността.

Израел заяви, че примирието ще бъде удължено с един ден за всеки 10
допълнителни освободени заложници.

Катарски източници съобщиха, че Израел също ще позволи доставките
на повече гориво и хуманитарна помощ в Газа, но не предостави
подробности.

Хамас посочи, че стотици камиони, превозващи хуманитарна помощ и
гориво, ще могат да влизат в Газа всеки ден като част от сделката. Доставките ще достигнат за първи път и до северната част на Газа, центърът на сухопътната офанзива на Израел.

Изявлението на правителството на Израел коментира
доставките на хуманитарна помощ и гориво. Израелската телевизия „Канал 12“ съобщи, че като част от сделката Израел ще позволи „значително“ количество гориво и хуманитарни доставки в Газа, но не уточни точно колко. Израел силно ограничи количеството на помощта, особено горивото, доставяно в Газа по време на войната, което доведе до ужасен недостиг на вода, храна и гориво за работа на генератори. Очаква се боевете временно да спрат.

Хамас каза, че военните самолети на Израел ще спрат да летят над южната част на Газа по време на четиридневното примирие и за шест часа на ден над северната част. Израел не спомена за спиране на полетите и не стана ясно дали това ще включва неговите усъвършенствани разузнавателни дронове, които постоянно присъстват над Газа.

КАКВО Е ПРОПУСНАТО?

Докато няколко семейства ще бъдат развълнувани да си върнат близките си, значителен брой заложници ще останат в плен на Хамас. Семействата, които не са включени в настоящата сделка, вероятно ще продължат да оказват натиск върху израелския премиер Бенямин Нетаняху да се опита да осигури освобождаването на собствените си близки с бъдеща сделка. Призивът на засегнатите семействата силно повлия на израелците и исканията на семействата се радват на широка
подкрепа.

Според израелския вестник „Хаарец“, съгласно сделката,
Международният комитет на Червения кръст ще посети останалите
заложници и ще им осигури всички лекарства, от които се нуждаят. Тази подробност не бе потвърдене нито от Хамас, нито от Израел.

Въпреки че прекратяването на огъня ще осигури на палестинците в Газа кратко спокойствие, не се очаква стотиците хиляди, които са избягали от зоната на бойните действия и са се насочили на юг, да се върнат у дома. Очаква се израелските войски да останат на позициите
си в северната част на Газа.

КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ ОТ СДЕЛКАТА?
Сделката предлага само кратко прекъсване на битката. Израел, чиято цел е унищожаването на Хамас и спасяването на пленниците, се очаква да продължи там, където е спрял, след като четирите дни приключат.

Премиерът Нетаняху каза във вторник, че прекратяването на огъня ще
позволи на армията да се подготви за продължаване на боевете и няма да навреди на нейните военни усилия. След като примирието приключи, въздушните удари вероятно ще бъдат възобновени и войските ще продължат натиска си в северна Газа преди очакваното им нахлуване на юг в неизвестно време. Жителите на Газа ще трябва да се подготвят за подновяване на военните действия.

Прекъсването на боевете също би дало време на Хамас да се прегрупира. Поетапният характер на сделката също така отваря вратата за Хамас да завиши исканията с надеждата, че Израел ще направи повече отстъпки, за да освободи повече заложници.

Йахия Синуар, лидерът на Хамас в Газа и предполагаемият организатор
на атаката от 7-ми октомври, също може да се опита да превърне
четиридневната пауза на военните действия в по-дълго прекратяване на огъня, като предложи да освободи повече заложници. Едно по-дълго
прекратяване на огъня би затруднило Израел да поднови войната, както оперативно, така и в очите на световното обществено мнение.

Израелското правителство ще бъде изправено пред нарастващ вътрешен натиск да осигури освобождаването на още заложници. Семействата, останали извън настоящата сделка, ще станат по-решителни да видят своите близки освободени, след като видят първите групи да бъдат освободени от пленничевство.

Автор: Емила-Лилия Петрова

Източник: https://apnews.com/article/israel-hamas-war-ceasefire-what-to-know-af1cfbc9dcaa1485ed7a9efaca7ec2b7