Предстоящата среща на върха КОП28 трябва да „реагира решително“ на пропуските в глобалните климатични действия

0
205
Снимка на ООН/Зумрад Норматова

Заместник-генералният секретар на ООН Амина Мохамед заяви в понеделник, че срещата на върха на ООН за климата (KOP28), която ще се проведе следващия месец в Обединените арабски емирства (ОАЕ), трябва да даде решителен отговор на пропуските в отговора на международната общност на климатичната криза.

Г-жа Мохамед отправи встъпителни думи към подготвителната среща, или Pre-Cop, която се провежда в Абу Даби, точно един месец преди глобалната климатична среща КОП28, която ще се проведе в Абу Даби от 30 ноември до 12 декември. Тя подчерта, че следващата среща на върха на ООН за климата се свиква в критичен момент в борбата с климатичната криза.

Основният резултат от срещата на върха е в рамките на т.нар. глобална равносметка, която трябва да отговори решително на тревожните научни констатации и на съществуващите пропуски в областта на смекчаването на последиците, адаптацията и загубите и щетите, заяви заместник-ръководителят на ООН.

„Глобалната равносметка“ наименованието, дадено на поредицата от срещи и събития, проведени с помощта на ООН през изминалата година, за да могат държавите и другите заинтересовани страни да видят къде са постигнали – или не са постигнали – напредък в изпълнението на целите на Парижкото споразумение от 2015 г.

Предварителната конференция в Абу Даби цели да помогне на държавите да положат основите на преговорите на следващата световна среща на върха по въпросите на климата – 28-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (UNFCCC), известна с кратката си абревиатура КОП28. Двудневната подготвителна среща събира държавите точно един месец преди КОП28, която ще се проведе в Абу Даби от 30 ноември до 12 декември.

Според организаторите, като последен официален министерски ангажимент преди КОП28, предварителната среща е ключова възможност за света да се обедини около колективната амбиция да промени глобалния отговор на климатичната криза.

Нашето общо предизвикателство

От своя страна изпълнителният секретар на UNFCCC Саймън Стийл призна, че предварителната среща се провежда в момент на сериозни конфликти и размирици в различни части на света.  

„Това е труден и все пак критичен момент за многостранния ангажимент; и време на безпокойство“, каза той и подчерта: „Нека бъдем обединени от знанието, че изменението на климата е наше общо предизвикателство и че тук всички ще имаме полза от решенията и всички ще страдаме от неуспеха да ги намерим.“

„С цялото ми уважение към нашите предшественици в този процес – продължи той, – неяснотата на споразуменията от миналата година ни остави в мъглата на липсата на яснота какво точно трябва да се случи в световен мащаб във всички сектори и системи, което ще доведе до промяната, с която вече сме се ангажирали в нашите колективни споразумения.“  

Изпълнителният секретар заяви: „Светът иска да знае точно колко бързо вървим и в каква посока. Ако амбицията в областта на климата е нашата северна звезда, трябва да имаме ясно очертан път на север, а не няколко градуса на северозапад, с неясното предположение, че има пропуски и че трябва да се направи повече… или ще се окажем в Гренландско море.“

Източник

Превод: Албена Томанова