Цените на петрола намаляват

0
176
Източник: iStockphoto

Спадът на цените се дължи на намаляващите притеснения във връзка със ситуацията в Близкия изток и несигурното търсене в Китай.

Фючърсите на суровия петрол Брент нараснаха с 34 цента, или 0,4%, до 87,19 долара за барел в 7:35 по Гринуич, докато фючърсите на сорта Западен Тексас поскъпнаха с 41 цента, или 0,5%, до 82,87 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с повече от 2 долара за барел в четвъртък, въпреки че в петък сортът Брент бе на път да отбележи седмична загуба от около 4%, докато петролът от Западен Тексас достигна стойност, по-ниска с 3% от миналата седмица.

„Цените на петрола се покачиха в резултат на подобрената рискова среда, тъй като пазарите продължават да се наслаждават на надеждите, че Федералният резерв (Фед) вероятно е приключил с процеса на повишаване на лихвените проценти“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Group. Анализаторът добави, че все още има някои възможности търсенето на петрол да се повиши, но китайски индекс (PMI) не даде много убедителни доказателства за съживяване на търсенето.

Производствената дейност в Китай неочаквано се сви през октомври. PMI спадна от 50,2 на 49,5 през октомври, падайки обратно под нивото от 50 пункта, разграничаващо свиването от разширяването, сочат данните на Националното статистическо бюро от сряда.

Междувременно геополитическите опасения останаха на фокус, тъй като в четвъртък израелската армия съобщи, че е обкръжила град Газа – главният град на Ивицата Газа. Палестинската въоръжената групировка нанася удари от подземни тунели срещу израелските военни.

Белият дом съобщи, че проучва възможността за поредица от паузи в конфликта между Израел и Хамас, за да помогне на хората да напуснат безопасно Газа и да се осигури достъп на хуманитарна помощ.

В сряда Федералният резерв на САЩ запази лихвените проценти непроменени, а „Банк ъф Ингланд“ задържа лихвените проценти на 15-годишния връх. Стабилните лихвени проценти поддържаха цените на петрола, тъй като желанието за поемане риск се върна на пазарите.

Що се отнася до предлагането, най-големият износител на петрол Саудитска Арабия се очаква отново да удължи своето доброволно намаляване на добива на петрол с 1 милион барела на ден до декември. Междувременно по-късно през деня се очакват данните за броя на нефтените платформи в САЩ, които ще послужат като индикатор за бъдещото производство на страната.

Превод: Лора Димитрова

Източник: Reuters