Критична хуманитарна ситуация в Централноафриканската република

0
121

2,4 милиона души „имат толкова затруднени нужди, че оцеляването и достойнството им са изложени на риск“, заяви пред журналисти в Женева Мохамед Аг Айоя, хуманитарен координатор на ООН.

Конфликтът в съседен Судан допълнително изостри нуждите и хуманитарният план за страната на стойност 465 млн. долара беше изменен, за да се включи подкрепа за около 25 000 судански граждани и граждани на ЦАР, бягащи от сраженията, както и за местните общности, които ги приемат.

Нашият приоритет остава подпомагането на най-уязвимите слоеве на централноафриканското общество„, каза той. „Освен това ще продължим да подкрепяме страдащите от последиците на конфликта в Судан, както от разселените, така и от приемащите общности.“

Разселване, наводнения и слабо развитие

 Г-н Ag Ayoya представи предисторията на хуманитарната криза в ЦАР.

Неколкократните военни сблъсъци между различни въоръжени групировки принудиха всеки пети човек да напусне домовете си и да потърси убежище в други части на страната или отвъд границата.

Миналата година наводненията също засегнаха повече от 100 000 души, почти три пъти повече от предишни случаи, а повече от 6 000 домове бяха разрушени.

„Страната е белязана и от десетилетия липса на инвестиции в адекватни социално-икономически инфраструктури, услуги и средства за препитание“, добави той.

В резултат на това трима от всеки петима граждани нямат достъп до безопасна питейна вода и канализация, а само 55% от децата завършват начално училище.

Има и „опустошителна човешка цена“, тъй като на всеки час две жени или момичета стават жертва на насилие, основано на пола.  Само през първото тримесечие на годината са докладвани близо 5000 случая.

Война и пандемичен натиск

Хуманитарната ситуация се е влошила заради конфликта в съседен Судан, съобщи световната организация. Уязвимите семейства вече изпитват затруднения да посрещнат основните си нужди поради комбинираното въздействие на пандемията COVID-19 и последиците от руската инвазия в Украйна.

Пристигането на близо 14 000 судански кандидати за убежище и репатрирани лица от Централна Африка в североизточната част на страната, както и прекратяването на търговския трафик през границата, оказва допълнителен натиск върху ограничените ресурси, с които разполагат 130 000 изключително уязвими хора в региона„, заяви г-н Аг Айоя.

Надбягване с времето

Говорителят подчерта и трудностите при предоставянето на хуманитарна помощ в ЦАР, което „често е надпревара с времето и нестабилна ситуация със сигурността“.

По време на дъждовния сезон големи части от страната са недостъпни по пътищата, което налага използването на пренасяне по въздух помощ, а „от 2022 г. насам приблизително всеки втори ден един хуманитарен работник преживява насилие или инцидент, свързан със сигурността“.

Въпреки тези предизвикателства хуманитарните партньори продължават да намират начини да подкрепят уязвимите общности, каза той.

Мобилизиране при извънредни ситуации

 През 2022 г. те са достигнали до близо два милиона души, или над 90% от целевите групи, а само през първите три месеца на тази година – до 658 000 души.

Партньорите за помощ също така бързо се мобилизират в условията на извънредни ситуации, добави представителят на ООН.

През първите няколко седмици след началото на конфликта в Судан хуманитарните партньори предварително разположиха 155 тона спешни товари в североизточната част на страната преди началото на дъждовния сезон и оттогава раздават животоспасяваща помощ„, каза той.

Беше разработено и допълнение към Плана за хуманитарно реагиране за ЦАР за 2023 г.

Това беше направено, за да се отразят допълнителните бюджетни нужди от 69 млн. долара за подпомагане на около 25 000 души, бягащи от сраженията – както судански граждани, така и завръщащи се граждани – и около 25 000 членове на приемащите общности.

Превод: Десислава Събева

Източник: UNA News