Въоръжени мъже убиха над 30 души в Нигерия

0
122
Nigeria Flag Ruffled Beautifully Waving Macro Close-Up Shot

Въоръжени мъже убиха над 30 души при набези в шест села в северна Нигерия. Този регион редовно е засегнат от престъпността и сблъсъците между отделните общности, съобщава местната полиция.

Нападателите били с мотоциклети и убили осем души в Рака, седем в Билингава, шест в Джаба , четирима в Дабаги, трима в Рака Дуце и двама в Цалева. При атаките бандитите са изгорили  две коли и шест сламени колиби.

Според жителите на две от засегнатите села жертвите са 36. Предполага се, че тяхното убийство е вид показно и отмъщение за отказа им да платят пари за „защита“, която бандитите предлагат.

Касиму Муса (местен фермер) казва: „Те (бандитите) бяха вбесени от нашия отказ да преговаряме с тях и да им платим за защита, както другите села правят “.

Бандитите, които  тероризират региона, атакуват от своите скривалища в горите на Цауна и Куян Бана. Горите се намират на споделена територия със съседен Нигер. Ето защо според местните,  и двете правителства на Нигерия и Нигер трябва да работят заедно за решаването на проблема.

Насилието е само един от проблемите, пред които е изправен наскоро положилият клетва президент – Бола Тинубу.

Районът от няколко години е разтърсван от размирици, породени от спора за права над паша и водните източници между пастири и фермери.

Конфликтът се разраства до степен,  която прелива в престъпност и води до сформирането на групировки. Бандитите обикновено се състоят предимно от пастири, които извършват  смъртоносните набези по селата. Последствията обикновено са: откраднат добитък и ограбени и опожарени домове.

В последно време се наблюдава ръст в убийствата между бандитите и групировките за сигурност, сформирани от местното население. Това е и основната причина властите да се опитват да преговарят за мир с тях.

Анализаторите по сигурността изразяват своите притеснения от съюзите между въпросните бандити и джихадистите, които водят 14-годишен бунт на североизток.

По време на президентската си кампания, Тинубу постави като приоритет борбата с размириците в региона. Той обеща, че ще ускори подетите от неговия предшественик реформи, ще изгради по-силна и стабилна въоръжена сила и ще наеме повече полицейски, паравоенен и разузнавателен персонал. След краткото затишие по време на изборите обаче, насилието в Нигерия отново започва да бележи ръст.

Превод: Вероника Средкова

Източник: USAfrica