Циклон наводни Индия и Бангладеш

0
77
Снимка: UNICEF/Alice Clements

В понеделник циклон наводни крайбрежни села, отнесе сламени покриви и остави стотици хиляди хора без ток в южната част на Бангладеш и източната част на Индия. Съобщава се за най-малко седем смъртни случая.

Десетки села в Бангладеш бяха наводнени, след като защитните насипи бяха отнесени или повредени от бурята, съобщиха телевизиите. Близо 800 000 души бяха евакуирани от уязвимите райони в Бангладеш в неделя.

Властите все още не са предоставили данни за жертвите, но по медийни публикации става ясно, че са загинали най-малко седем души. Други двама са изчезнали при преобръщане на лодка.

В индийския щат Западна Бенгалия покривите на сламените къщи са били отнесени, а в някои крайбрежни райони са били изкоренени електрически стълбове и дървета. Проливни дъждове също така наводниха улици и домове в ниско разположените райони на град Калкута.

Метеорологичният институт на Индия заяви, че Ремал вероятно ще отслабне през деня. От институцията предупреждават за силни дъждове над Асам и други североизточни щати през следващите два дни.

Летището в Калкута отново отвори врати, след като беше затворено в неделя, а Бангладеш затвори летището в югоизточния град Чатограм и отмени всички вътрешни полети до и от Кокс Базар. Товаренето и разтоварването в морското пристанище Читагонг беше спряно и повече от дузина кораби се преместиха от кейовете в дълбоко море като предпазна мярка.

Доброволци помогнаха на стотиците хиляди евакуирани в Бангладеш да се преместят в 9 000 убежища. Всички училища в региона са били затворени до второ нареждане.

Превод: Виктор Златев

Източник: Associated Press