Ситуацията в Украйна подтиква Запада да преосмисли рестрикциите върху изпратените оръжия

0
88
украински военен е изправен върху танк прикрит с камуфлаш

„Налагайки твърде много ограничения, ние връзваме едната ръка на украинските военни сили зад гърба“, каза генералният секретар на НАТО в понеделник на среща на съюза в България. Йенс Столтенберг призова държавите членки на НАТО да преобмислят ограниченията, които са наложили на оръжия, изпратени на Украйна

„Рестрикциите на оръжия, изпратени в Украйна, ще бъдат решавани от отделните страни членки . Решението не е на НАТО, решението е на отделните съюзници“, заяви той.

Някои държави не са склонни да предоставят на Киев оръжия с по-голяма мощ и по-далечен обсег, които могат да достигнат цели дълбоко в Русия, поради възможността за ескалация и въвличането на Европа в по-широк конфликт.

Други държави смятат, че Украйна има нужда от всяка военна мощ, която може да получи, за да отблъсне по-силен опонент с повече ресурси. Те посочват, че Москва  няма лимити, когато атакува Украйна.

На срещата в понеделник генералният секретар на НАТО обяви, че някои държави в алианса са вдигнали рестрикциите върху изпращането на някои видове оръжия за Украйна, докато други не са. Той се обърна към тези, които продължават да ограничават своите доставки на оръжие с молба да променят мнението си, посочвайки „природата на боевете в Харков“.

„Но отново, тези решения са на индивидуалните страни членки, не на НАТО“ добави той.

украинска военна машина изстрелва ракета по неизвестна цел

Ситуацията в Харков поставя под напрежение съюзниците на Киев

Украинският президент Володомир Зеленски предупреди, че през уикенда руски войници са се приготвяли за интензивна офанзива в Харков.

Армията на Москва е превзела няколко населени места в северния украински регион до месец май, в една от най-важните сухопътни офанзиви от началото на инвазията през 2022 г.

Руското настъпление засилва натиска върху Киев и подлага на изпитание обещанията, направени от западните съюзници за засилване на подкрепата и предоставянето на по-ефективни оръжия. Същевременно расте страхът, че войната не върви в желаната от Украйна посока.

САЩ, Обединеното кралство и Франция са снабдили Украйна с ракети с далечен обсег, засега обаче канцлерът на Германия Олаф Шолц отказва да изпрати германските ракети Таурус, въпреки продължителни молби от Киев.

Шолц е заявявал, че ракетата, която може самостоятелно да локализира и унищожава цели след като е изстреляна, има нужда да бъде управлявана от германски екипи на терен в Украйна – нещо, което канцлерът смята за червена линия.

Германското правителство е един от най-големите доставчици на помощ към държавата. Кабинетът обаче смята, че ако се приеме пълната победа на Украйна за единственият възможен изход от войната, се намаляват възможностите за слагане на край на страданията, причинени от войната чрез дипломация и преговори.

Източници: Euronews

                      El Pais

Превод : Ян Спасов