Декларация на Обединените нации

0
2445

Първата Вашингтонска конференция провела се от 22 декември 1941 до 14 януари 1942 е първата среща между държавните глави на САЩ и Великобритания по повод военната стратегия за борба срещу Хитлериска Германия. На срещата присъстват и други държави, но главните действащите лица са британският премиер Уинстън Чърчил и американският президент Франклин Рузвелт. Също като в Атлантическата харта от 14 август 1941 г. се обсъжда следвоенното развитие на света. На конференцията Рузвелт за първи път споменава термина „Обединени нации“. На 1 януари 1942 г. е подписана Декларацията на Обединените нации. В нея се заявява нуждата от победа над Германия и съюзници и за благото на света и мирното съществуване:

…пълната победа над техните врагове е необходима за защита на живота, свободата, независимостта и религиозната свобода и запазване на човешките права и справедливост както в техните собствени страни, така и в другите страни, и че днес те са заети с общата борба против дивите и зверски сили, стремящи се да покорят света, заявяват:

1. Всяко правителство се задължава да употреби всички свои ресурси, военни и икономически, против тези членове на Тристранния пакт и присъединилите се към него, с които това правителство се намира във война.

Декларацията преповтаря част от идеите на Атлантическата харта, а 3 години по-късно става основа и на решенията на Конференцията в Сан Франциско, на която се създава ООН.

Източник: http://www.un.org/en/aboutun/history/declaration.shtml

Previous articleСъздаване на ООН
Next articleАтлантическа харта
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.