Делегация на Съвета за сигурност оценява напредъка в Централноафриканската република

0
1084
03-11-2015Secco_CAR
Снимка: UN Photo/Dany Balepe

Вчера (11.03.), делегация от Съвета за сигурност на ООН пристигна в Централноафриканската република, за да направи оценка на постигнатия напредък в стабилизирането на страната, както и за първите месеци на работа на операцията по поддържане на мира на ООН, създадена през миналата година.

В Банги, делегацията – водена от посланик Франсоа Делатр от Франция – се срещна с временните власти, включително Катрин Самба-Панса, която е държавен глава на прехода, както и с представители на гражданското общество и на дипломатическия корпус.

Повече от две години гражданска война и сектантското насилие станаха причина за разселването на хиляди хора в ЦАР. Според изчисления на ООН, близо 440 000 души остават разселени вътре в страната, докато около 190 000 са потърсили убежище извън граница.

В същото време, повече от 36 000 души остават в капана на анклави из цялата страна, надявайки се да намерят убежище в съседни държави.

През декември, Заместник-генералния секретар по мироопазващите операции, Ерве Ладсоус, предупреди за потенциално експлозивната ситуация в ЦАР, на фона на продължаващите насилствени сблъсъци между предимно мюсюлманския алианс Селека  и милицията на Анти-Балака, които са предимно християни.

По време на посещението на Съвета, членове също ще се срещнат с Мисията на ООН в ЦАР (MINUSCA). Внедрена през септември миналата година, Мисията има за задача преди всичко защитата на цивилни граждани и улесняване на политическия процес, включително за изпълнението на разпоредбите по споразумението за прекратяване на враждебните действия.

През тази седмица, Мисията на Съвета за Африка също ще отведе 15-членния орган до Адис Абеба, Етиопия и Бужумбура, в Бурунди.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова