Северна Корея изстрелва „безпрецедентен брой“ ракети

0
153
Знамена на Корейската народно-демократична република в Пхенян
Знамена на Корейската народно-демократична република в Пхенян

Корейската народно-демократична република (КНДР) изстреля „безпрецедентен брой“ крилати и балистични ракети само за 48 часа тази седмица, съобщи помощник-генералният секретар на ООН за Близкия изток, Азия и Тихия океан на извънредно заседание на Съвета за сигурност в петък.

Въпреки че ракетните тестове бяха проведени в сряда и четвъртък, Мохамед Киари информира постоянните представители на страните, че Северна Корея, „все още не е предоставила публично подробности“ за изстрелванията.

Той потвърди, че изстреляната ракетата била „определена като междуконтинентална балистична ракета (МБР)“, която според сведенията е имала обсег от 760 км и е достигнала височина от около 1920 км, „което означава, че…[тестът] може да не е бил успешен“.

Гутериш осъжда ракетния обстрел

Малко след като заседанието в Седалището на ООН в Ню Йорк започна, Генералният секретар Антониу Гутериш направи изявление, в което остро осъжда изстрелването на МБР и на други ракети от страна на КНДР през последните два дни.Той призова КНДР незабавно да прекрати всякакви бъдещи необмислени действия и да спазва изцяло международните си задължения съгласно съответните решения на Съвета за сигурност.

Безопасност на полетите и морските превози

Мохамед Киари заяви, че една от балистичните ракети, изстреляни в сряда, е паднала в морето близо до териториалните води на Република Корея.„Притеснително е, че КНДР последователно и безотговорно не се съобразява с международната безопасност на полетите и мореплаването„, заяви високопоставеният служител на ООН.

Цикълът „Действие – реакция“

Помощник-генералният секретар припомни, че се е наложило Съвета да се събере за 9-ти път тази година за да обсъдят въпроси, свързани със Северна Корея.

След последния брифинг на 5 октомври той припомни твърдението на КНДР, че всичките ѝ седем предишни изстрелвания на ракети са били част от „тактически ядрени военни единици“.“Въпреки че всички заинтересовани страни се стремят да избегнат нежелана ескалация, поредицата от изстрелвания на ракети и военни учения допринасят за негативен цикъл на действие и реакция„, подчерта Киари.

Призив за обединение

„Единодушието в Съвета за сигурност е изключително важно“, изтъкна служителят на ООН.Отделно от това Киари обърна внимание на тревожната хуманитарна ситуация в КНДР. „Системата на ООН, в координация с международните и хуманитарните партньори, е готова да изпрати персонал и съдействие, за да помогне на правителството на КНДР да посрещне медицинските и хуманитарните си нужди, включително тези, свързани с пандемията COVID-19“, предложи той.

Превод: Таня Станкова

Източник: UN News