ООН призовава за прекратяване на тормоза над правозащитниците в Турция

0
162
UN News/Nargiz Shekinskaya Istanbul, the largest city in Türkiye.

Пет независими експерти по правата на човека към ООН призоваха във вторник Турция да спре да използва законите за борба с тероризма с цел да сплашва правозащитниците и незабавно да освободи Шебнем Корур Финджанджъ.

„Документирали сме много случаи, в които законите за борба с тероризма и други наказателни разпоредби са използвани за тормоз, арестуване, задържане и осъждане на участници в гражданското общество, включително д-р Финджанджъ, без основателна причина.“, заявиха експертите.

Съмнителни обвинения

На 26 октомври, Финджанджъ, която помагаше в разработването на ръководството на ООН за разследване и документиране на случаи на насилие, известно още като Истанбулски протокол , беше арестувана в дома ѝ по неясни обвинения.

Смята се, че задържането ѝ е отмъщение срещу нейния публичен призив за разследване на предполагаемото използване на химическо оръжие и последвалите смъртни случаи, включително в турската армия.

„Арестът на Финджанджъ изглежда е част от умишлен план за прилагането на законите за борба с тероризма, за да се дискредитират защитниците и организациите за правата на човека и да се спре тяхната важна работа“, добавиха те.

Незачитане на свободата

„Този тип атаки целят да намалят безопасността в гражданското пространство, да подкопаят върховенството на закона и да посегнат на основните свободи и демократични ценности”, смятат специалните експерти към Съвета по правата на човека на ООН.

„Възможността на правозащитниците и практикуващите лекари да казват истината пред властите, трябва да бъде защитавана.“, подчертаха независимите експерти, като наблегнаха на това, че разобличаването на нарушенията срещу правата на човека e „един от крайъгълните камъни на демократичните общества“ и упражняването на правото на свобода на изразяване и общуването са  „защитени права съгласно международните закони за правата на човека“.

Задържането преди провеждането на разследване, след като е минало време от интервюто на Финджанджъ, е крайна мярка и трябва да подлежи на съдебно разрешение, за да бъде законно.

Призив към Турция  

Специалните експерти призовават турските власти да освободят „незабавно и безусловно“ Финджанджъ, заедно с други участници в гражданското общество, задържани по политически причини.

Те също така апелират за защита на психическата и физическата неприкосновеност на правозащитниците, както по време на тяхното задържане в ареста, така и след това.

Изпълняване на задълженията

От 1988г. насам, Турция е част от „Конвенция на ООН против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание“.

След ратифициране, държавите от Конвенцията са задължени да предприемат мерки за предотвратяване на изтезанията, малтретирането и наказанията и да разследват, и да водят дела срещу подобни престъпления.

Заплахите за арест и лишаване от свобода, както и съдебното сплашване, може да причинят голям стрес и безпокойство, които да доведат до прояви на психически тормоз, нечовешко отношение, унижения и наказания, в разрез с международните закони.

През 2003г. Турция ратифицира Международен пакт за граждански и политически права, които забраняват произволния арест и задържането.

Призив за действие

Експертите на ООН изразиха мнението си по случая пред правителството на Турция и поискаха от властите незабавно да предприемат временни мерки за защитата на психическата и физическата неприкосновеност на д-р Финджанджъ и да спрат съдебния тормоз на тези, които защитават правата на другите.

Експертите получават мандат, за да проучват и докладват по конкретна тема за правата на човека или за ситуация в дадена страна. Длъжностите са почетни и експертите не получават заплащане за работата си.

Имената на експертите можете да видите тук.

Източник: UN News

Превод: Лора Стойкова