ДР Конго обяви край на Ебола в страната

0
1045
Ebola_Treatment
Снимка: UNICEF/Suzanne Beukes

Миналата седмица, ООН похвали края на епидемията Ебола в Демократична република Конго (ДРК). Някои от най-популярните футболисти по света, сред които Кристиано Роналдо и Неймар, обявиха, че се присъединяват към борбата, като повишат глобалната осведоменост относно смъртоносния вирус.

Мустафа Сумаре, хуманитарен координатор на ООН, поздрави властите на ДРК за бързия и координиран отпор на болестта, въпреки огромните логистични предизвикателства, и отдаде почит на смелостта на екипите за помощ, по-специално на осемте здравни работници, които починали в първите дни на избухването на епидемията.

Според Световната здравна организация, е имало 66 случаи на Ебола, докладвани в ДРК, включително и на здравните работници. Здравните власти докладваха, че смъртните случаи, са общо 49.

Службата за координация на хуманитарните въпроси към ООН (OCHA) заяви, че въздушната подкрепа от екипа на ООН в ДР Конго и партньори, позволил придвижването на видни експерти и доставянето на тонове медицински, хранителни и други консумативи от критична нужда, както и оборудване.

От своя страна, Световната банка стартира нова кампания, 11 срещу Ебола, с футболисти от някои от най-големите клубове в Европа. Кристиано Роналдо от Реал Мадрид, Неймар от Барселона, Дидие Дрогба от Челси и Филип Лам от Байерн Мюнхен, са сред играчите, които споделят 11 прости здравни послания, избрани с помощта на лекари и здравни експерти, като използват лозунга „Заедно, можем да победим Ебола“ и хаштага #wecanbeatebola (можем да победим Ебола).

„Важно е да получаваме правилната информация, за засегнатите от Ебола“, заяви Неймар. „Ние всички се надяваме, че тази положителна кампания ще подобри разбирането на хората за вируса на Ебола, и ще ни помогне да намалим шансовете за нейното разпространение. Нека всички застанем зад тази кампания, за да помогнем на нашите братя и сестри в най-тежко засегнатите райони. Заедно можем да победим Ебола.“

Президентът на Световната банка, Джим Йонг Ким, зави: „Вдъхновяващо е да видиш едни от най-добрите футболисти в света, да се съберат заедно, за да помогнат в борбата с Ебола. Чрез разпространяването на важни здравни послания сред децата, семействата и общностите в страните, засегнати от Ебола, силата на тяхната известност, буквално ще помогне за спасяването на животи.“

Според СЗО, към 11 ноември 2014 г., общо 14 413 са случаите на болните от вируса на Ебола (EVD) в шест страни (Гвинея, Либерия, Мали, Сиера Леоне, Испания и САЩ), а две са засегнатите преди това (Нигерия и Сенегал). Смъртните случаи са към 5 177.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова