Съветът за сигурност заклейми атаката над синагогата в Йерусалим

0
1095
558546-seccouncil
UN Photo/JC McIlwaine

Съветът за сигурност на ООН заклейми „жалката терористична атака“ над синагогата в Йерусалим, от 18.11. В резултат бяха убити четирима невинни цивилни, които в този момент били на поклонение, както и един полицай, а ранените бяха десетки.

В изявление пред медиите, Съветът за сигурност строго осъди всички подобни актове на насилие, и изразиха безпокойствието си от засиленото напрежение, „което засегна и израелския, и палестинския народ, и призова всички страни да предприемат незабавни мерки, за възобновяване на спокойствието там.“

В допълнение, Съветът подчерта значението на всички изявления, които заклеймяват нападението и осъждат всички актове на насилие, и окуражи израелските и палестинските лидери и граждани, да работят заедно за намаляване напрежението, да отхвърлят насилието, да избегнат всички провокации и да търсят път към мира.

Членовете на Съвета за сигурност изразиха съболезнованията си на семействата, на всички онези, които са починали и съчувствие към ранените, и на целия израелски народ.

Потвърждавайки отново, че тероризмът във всичките му форми и проявление, е престъпно и неоправдано деяние, „независимо от мотивите, стоящи зад него“, Съветът за сигурност припомни на страните, че те трябва да гарантират, че предприетите мерки за борба с тероризма, са в съответствие с всички техни техните задължения, съгласно международното право.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова