СЗО: Необходими са превантивни мерки срещу случаите на удавяне

0
997

11-17-2014WHO_Drowning

Снимка: WHO/A. Kari

Първият доклад на Световната здравна организация (WHO) за удавянето, бе публикуван в началото на седмицата. В него се вижда, че повече от 370 000 души всяка година умират от удавяне в домовете си или в различни водни басейни.

„Тази смъртност е почти две трети повече от недохранването и повече от половината над стойностите, при маларията – но за разлика от тези предизвикателства за общественото здраве, не са налице общи усилия за превенция от удавяне“, сочи Глобалния доклад за удавянето.

Повече от 90% смъртните случаи, са в страните с ниски и средни доходи, като Бангладеш, Камбоджа, Китай, Индия, Филипините, Тайланд и Виетнам, се казва в доклада, а най-високите стойности на удавяне са при децата под 5-годишна възраст.

Според Генералния директор на СЗО, д-р Маргарет Чан: „Усилията за намаляване детската смъртност отбелязаха голям принос, през последните десетилетия, но разкриха и други, скрити преди това, причини за смърт при децата. Удавянето е една от тях. Това е ненужна загуба на човешки живот.“

„Трябва да бъдат предприети действия, както от страна националните, така и от местните власти, за да въведат елементарни превантивни мерки, съвместно във СЗО,“ добави д-р Чан.

В доклада се препоръчват стратегии за местните общности, включително: „инсталиране на бариери, за контрол достъпа до водните съоръжения; осигуряване на безопасни места, като дневни центрове за деца; обучаване децата на основни техники за плуване, както и обучаване на хората на практики по безопасно спасяване от вода и незабавно реанимиране.“

„На национално ниво, интервенциите включват: приемане на подобрени регламенти за плаване с лодки, кораби и фериботи; по-добро управление на риска от наводнения и всеобхватни политики за безопасност на водите,“ завиха от СЗО.

WHO-drowning-Infographic 1

В този първи глобален доклад по проблема, публикуван в Женева, здравната организация на ООН заяви: „Удавянето е сериозна и пренебрегвана заплаха за общественото здраве, която отнема живота на 372 000 души, всяка година, в целия свят,“ което означава 40 души на всеки час.

Бившият кмет на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг, чиято фондация спонсорира доклада, заяви: „Смятам, че няма как да управляваш нещо, което не си „измерил“ – и никога досега не е имало глобални усилия, за изчисляване на смъртността при удавянето, в цял свят. Колкото повече доказателства съберем, толкова по-добре ще управляваме усилията си за превенция – а Глобалният доклад за удавянето е една голяма стъпка в правилната посока,“ добави още г-н Блумбърг.

В доклада е обърнато и специално внимание на необходимостта, превенцията от удавяне да бъде неразделна част от редица обсъждания по различни теми, както например климатичните промени, които водят до повишаване наводненията; масови миграции, включително на хората, търсещи убежище, и които пътуват с кораб; както и въпроси, като развитие на селските райони и вода и канализация. Подобряването на координацията между тези различни планове, ще спаси човешки животи, твърдят от СЗО.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова