ДР Конго: Съветът за сигурност заклейми атаките над цивилни и миротворци

0
945
11-24-monusco-drc
Снимка: MONUSCO/Sylvain Liechti

Съветът за сигурност на ООН осъди зверствата срещу цивилни, от 20 ноември, в близост до град Бени, провинция Нор Киву, Демократична република Конго (ДРК), както и продължаващите атаки, насочени срещу миротворци.

„Тези атаки са се увеличили и повече от 200 цивилни, са убити от средата на октомври, в този регион,“ се казва в изявлението, разпространено от Съвета, във вторник вечерта.

Членовете на Съвета изразиха своите най-дълбоки съболезнования на семействата на жертвите и заклеймиха нападенията срещу миротворците на Мисията на ООН в ДР Конго (MONUSCO).

Те подчертаха, че всеки опит да се подкопае способността на MONUSCO да изпълни мандата си, „няма да бъде толериран  и лицата, отговорни за заплахи или нападения срещу миротворци, трябва да бъдат подведени под отговорност.“

Членовете на Съвета за сигурност призоваха и правителството на ДР Конго, заедно с MONUSCO, „да намалят заплахите срещу цивилни граждани, да удвоят усилията си за осигуряване защита на населението и да неутрализират въоръжени групи, които все функционират в източната част на ДР Конго“.

Съветът за сигурност отново заяви подкрепата си за MONUSCO и призова всички страни, да си сътрудничат с мисията, както и да останат ангажирани с цялостното изпълнение на нейния мандат.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова