ООН: Извънредно положение, обявено в Газа, след наводнения

0
1069
11-28-2014Gaza_Flooding
Снимка: UNRWA Archives/Ahmad Awad

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) в Газа е обявила извънредно положение в град Газа, след екстремните метеорологични условия и тежки наводнения, от 26 и 27 ноември. Лошото време изостри още повече влошената хуманитарна ситуация в анклава, която се занимава с последиците от конфликта от лятото, изразяваща се в остра енергийна и горивна криза.

„Особено загрижени сме за тези семейства, които търсят подслон и се подготвят за зимните месеци, както и за въздействията, които наводненията вече оказват, върху децата, неспособни да посещават училище повече,“ заяви Робърт Търнър, директор на операциите на UNRWA в Газа.

Няма съобщения за жертви или ранени, но стотици жители от наводнените райони около квартал Шейх Радуан, са евакуирани от домовете си. Едно училище на UNRWA и Колективния център на UNRWA в Газа, също са били засегнати от прииждащите води.

Като най-голямата агенция на ООН в ивицата Газа, UNRWA предоставя аварийно захранване с гориво на общини, вода, хигиенни и здравни заведения, отчасти чрез клъстери на УНИЦЕФ и Световната здравна организация.

В четвъртък, UNRWA предостави 60 000 литра гориво, за да задвижат резервните генератори на помпени станции и преносимите помпи. Агенцията е в готовност да предостави подслон на вътрешно разселените бежанци и други лица, които се нуждаят от временно настаняване.

Крайбрежен анклав, град Газа е една от петте зони в ивицата Газа, където UNRWA обслужва почти 1,3 милиона палестински бежанци. От общо 18 колективни центрове на UNRWA, 5 са в ивицата Газа и към момента предоставят подслон на около 7000 души, разселени заради скорошния конфликт.

Като предпазна мярка, много училища в град Газа, бяха затворени, което засегна над 65 000 ученици. 43 училища в северната част на Ивицата, също са затворени. Другите съоръжения на UNRWA се оценяват, като все още не се съобщават за повреди.

UNRWA е в тясно сътрудничество с всички свои партньори, палестинското правителство и местната община, като всички заедно следят нивата на дъждове на територията на Газа.

Опустошенията, които нанесоха екстремните метеорологични условия, не са нещо необичайно за семействата в Газа. През декември 2013 г., яростната зимна буря, невиждана преди това в региона с години, Алекса, удари ивицата Газа и донесе със себе си проливни дъждове и наводнения, които станаха причина за изселването на хиляди.

Създадена с резолюция на Общото събрание от 1949 г., на UNRWA е възложено да предоставя помощ и защита на почти 5 милиона регистрирани палестински бежанци в Йордания, Ливан, Сирия, Западния бряг и Ивицата Газа.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова