Индия избра първия си президент от етническо малцинство

0
468


На 21 юли законодателите избраха 15-тия президент на Индия – Дроупади Мурму – първият човек от племенна общност на тази длъжност, най-младият кандидат, който е избран, както и втората жена, след Пратибха Патил, която поема ролята на президент на Индия. Президентът на Индия до голяма степен има церемониална позиция, а съгласно конституцията на страната изпълнителната власт принадлежи на премиера и кабинета му.


И все пак президентът може да играе решаваща роля по време на политическа нестабилност, като реши коя партия може да формира федерално правителство, когато парламентарните избори са недостатъчни. Президентът също така може да помилва осъдени на смърт.


Коя обаче е новият президент на Индия? Родена през 1958 г. в село Упарбеда, област Одиша, Марму е дъщеря на кмета на селото. От ранна детска възраст подхожда сериозно към образованието си, за което е подкрепяна от семейството си. На 5-годишна възраст се премества в по-голям, съседен град, където учи, а по-късно завършва и бакалавърска степен в Женският колеж „Рама Деви“. Тя е единствената от семейството си, която завършва колеж. Докато учи, се запознава с банкера Шаям Чаран Мурму, за когото се жени. Двойката има три деца.
Дроупади Мурму започва професионалния си път в департамента по напояване в Одиша, а по-късно става учителка в местно училище. По време на учителската си дейност никога не поисква да взема пълна заплата.


Пътят към политиката идва съвсем естествено за нея. Идва от семейство, в което и баща ѝ и дядо и са част от политиката. През 1997 г., когато страната празнува 50-тата година на независимост, Дроупади Мурму влиза в политиката. Тя се присъединява към Индийската народна партия (ИНП) и е избрана за съветник на областния управител. Това става сравнително лесно, тъй като тя е популярна сред родителите на децата, на които преподава. Известна е и със социалната си работа. Популяризира образованието и културното развитие сред съседните селища. По-късно през 2000 г. печели място в Законодателно събрание на Одиша. Когато Одиша е под управлението на коалиционното правителство на ИНП и Народната партия на Бижу (местна партия), Мурму е държавен министър на търговията и транспорта от 2000 г. до 2002 г. и министър на развитието на рибарството и животинските ресурси от 2002 г. до 2004 г. През 2007 г. ѝ е връчена награда „Нилканта“ за най-добър член на Законодателното събрание, връчена от самото Събрание на Одиша.


Мурму се заклева като губернатор на Джаркханд на 18 май 2015 г., превръщайки се в първата жена от племенен произход и първият човек от Одиша, който заема длъжността. Племената са групите в Индия, които са с най-неравностойно социално-икономическо положение. Подобна неравнопоставеност е записана дори в конституцията на страната. Високите позиции в страната са запазени за хора от високите касти, а преминаването от по-ниска в по-висока каста е забранено. Именно заради това строго социално разделение, чрез приемането и гласуването на доверие на жена именно от племенната общност е стъпка към воденето на нов вид политика в Индия. Мандатът й завършва на 18 май 2020 г., като поради пандемията от Ковид-19 няма ново назначение, направено от президента за поста. Заради това тя служи като губернатор на Джаркханд в продължение на 6 години, 1 месец и 18 дни и е първият губернатор на Джаркханд, който завъшва успешно пълния мандат, който е 5 години. Заради честата смяна във властта, нейните предшественици не успяват да се задържат дълго на тази позиция.

По време на нейното управление като губернатор през 2016-2017 г. се създава движението „Паталгади“. То е започнато от племена в Джаркханд с цел борба за права, включително право на суверенна територия. Паталгади буквално преведено означава издълбаване на камък. През 2016–2017 г. правителството търси начини да измени два закона, действали десетилетия, които запазват правата на племенните общности върху земята им. Според тези закони, сделките със земя биха могли да се извършват само между племената. Изменения, предложени от правителството, дават на племената право да позволи на правителството да използва в търговски оборот племенната земя и да я взима под наем. Предложеният законопроект трябва да се одобри от Законодателното събрание на Джаркханд, оглавявано от Дроупади Мурму. Това предизвиква масови протести от страна на участниците в движението. Стига се и до физически сблъсъци с полицията.

Мурму е остро критикувана за меката си позиция относно полицейската агресия срещу племенните общности по време на протестите. На 24 май 2017 г. Мурму отстъпва и отказва да съдейства за приемането на законопроекта. По-късно законопроектът е оттеглен официално и от правителството през август 2017 г.
През юни 2022 г.Индийската народна партия номинира Мурму за кандидат-президент от името на Националния демократичен алианс, чиято водеща партия е ИНП. Яшант Синха е кандидатът от опозиционната партия. По време на предизборната си кампания Мурму получава голяма подкрепа, включително и от някои опозицонни партии, заради широкия спектър от идеи, които представлява. На 21 юли 2022 г. се провежда гласуването за президент, като Мурму печели с голямо мнозинство – 64,03%, като излиза победител в 21 от 28-те области и става 15-тият президент на Индия. Официално поема длъжността на 25 юли 2022 г.


“Индия пише история. Във време, когато 1,3 милиарда индийци отбелязват Фестивала на Деня на независимостта, дъщеря на Индия, идваща от племенна общност, родена в отдалечена част на Източна Индия, е избрана за наш президент! Поздравления на г-жа Дроупади Мурму за този подвиг“, поднесе поздравленията си премиерът Нарендра Моди в Туитър.

Автор: Елена Цанкова

Използвани източници:
‘Why not?’ How a tribal girl who dared to dream became India’s 15th President | Latest News India – Hindustan Times
India: Tribal politician Draupadi Murmu wins presidential vote | News | DW | 21.07.2022
Draupadi Murmu: Biography, About, Birthday, Family, Education, Age – Javatpoint
Draupadi Murmu: Lesser known facts about the 15th President of India – Times of India (indiatimes.com)