Икономическият срив в Ливан оставя учениците гладни

0
187

Домакинствата в Ливан намират за все по-голямо предизвикателство да осигурят училищен обяд за децата си поради финансови ограничения.

Много ливански семейства изпитват затруднения да нахранят децата си у дома и в училище и много от тях трябва да избират между отопление или храна.
Семейства са принудени да пропускат хранения и заемат пари, за да свържат двата края, което води до по-голяма зависимост от благотворителните организации, разпределящи храна.

Социалните активисти също раздават безплатни ястия, които семействата да изпращат на децата си в училище.

Социалният психолог Нашрийн Наджм работи върху осигуряването на храна за учениците в няколко училища в Бейрут, която раздава ежеседмично. Тя каза пред Ал-Монитър: „След като чух за ситуацията, посетих няколко училища, за да преценя нуждите и реших да стартирам кампания, която може да помогне на тези, които са от домакинства с ниски доходи.“

Наджм отбеляза, че има липса на хранителна стойност в ястията, които децата носят на училище, като някои носят само обикновен сандвич и бутилка вода.
Тя се насочва към деца, чиито семейства са затруднени финансово, като им осигурява сандвичи, плодове и напитки.

Храненето е от жизненоважно значение за едно дете, а липсата на хранителна сигурност се отразява негативно на здравето и развитието на много деца в страната.

Каролайн Беайни, детски диетолог със седалище в Ливан, каза пред Ал-Монитър: „Обезсърчаващо и шокиращо е да виждаш деца да ходят на училище с толкова малко храна в кутията си за обяд.“

Ситуацията тревожи Беайни, която отбеляза, че липсата на храна влияе върху развитието на детето както физически, така и психически.

„Липсата на храна причинява гняв, безпокойство и депресия и чести изблици на агресия, защото влияе пряко върху нервната система и функционирането на мозъка на детето“, каза Беайни.

Беайни съветва семействата, които са с ограничен бюджет, да се съсредоточат върху включването на въглехидрати, източник на протеини като сурови ядки или нахут и порция зеленчуци или плодове.

Училищата обръщат повече внимание на кутиите за обяд, за да избегнат сравненията между учениците, отбелязва Беайни.

„Училището, което моето дете посещава, сега има политика да инструктира родителите какво да дадат на детето си да вземе на училище“, казва Беайни.

Семействата са притиснати в ъгъла и не могат да направят много с нарастващите разходи.

Цените на храните се повишиха бързо през последните месеци и повече семейства пропускат храненията, опитват се да се хранят по своя бюджет или задлъжняват.

 

Превод: Моника Мишева

Източник: Al-Monitor