Париж и Банкок призовават страните в украинския конфликт да избягват ескалация

0
171

Франция и Тайланд също призоваха и за сериозно проучване на възможностите за мирно уреждане на кризата чрез преговори, съобщиха от Елисейския дворец.

ПАРИЖ, 18 ноември. /ТАСС/. Франция и Тайланд призоваха страните в конфликта в Украйна да се въздържат от ескалация на напрежението. Това заявиха в петък от Елисейския дворец, след преговорите на президента Еманюел Макрон по време на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС*) в Банкок.

Макрон и тайландският премиер Прают Чан-оча „призоваха всички страни да се въздържат от всякаква нова ескалация на конфликта и сериозно да проучат възможностите за мирно уреждане на кризата чрез преговори“, се отбелязва в комюникето.

Събеседниците едновременно „потвърдиха подкрепата си за януарското изявление на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Китай, САЩ, Франция и Обединеното кралство) за недопустимостта на ядрената война и избягването на надпревара във въоръжаването“, посочиха от администрацията на френския лидер.

Президентът на Франция и министър-председателят на Тайланд “изразиха волята си за пълно спазване на задълженията, съдържащи се в тази декларация”, се подчертава в комюникето.

*АТИС се състои от 19 държави и 2 територии. Сред тях са 12 държави основателки: Австралия, Бруней, Индонезия, Канада, Малайзия, Нова Зеландия, Сингапур, САЩ, Тайланд, Филипини, Южна Корея и Япония. Участват още и КНР (присъединила се през 1991 г.), Мексико и Папуа Нова Гвинея (1993 г.), Чили (1994 г.), Русия, Виетнам и Перу (1998 г.). През 1991 г. две територии се присъединиха към АТИС: Хонконг и Тайван. Тайланд пое председателството от Нова Зеландия и ще го предаде на САЩ.

 

Превод: Злата Кула

Източник: ТАСС