Египет стартира първия пазар на въглеродни кредити в Африка

0
188

Финансирането на развитието се засилва чрез нова платформа, която ще помогне на африканския частен сектор да намали своите въглеродни емисии.

Египетските власти стартираха първата компания за въглеродни кредити в страната, проправяйки пътя за национален пазар на въглеродни кредити за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

На 6 ноември Египетската борсова холдингова компания за развитие на капиталовите пазари, Земеделската банка на Египет и Либра Капитал подписаха споразумение за създаване на първото дружество в Египет, което издава въглеродни кредити.
По подобен начин на 9 ноември стартира доброволният пазар на въглеродни емисии, за да могат фирмите да купуват въглеродни кредити, с които да компенсират своите вредни емисии.

Бизнесите не са задължени да участват. Въпреки това, техните въглеродни кредити ще се търгуват като ценни книжа на новооткрития пазар, така че тези компании ще могат да възстановят част от инвестициите си в намаляване на въглеродните емисии.

„Тази стъпка е важна за насърчаване на усилията на Египет за намаляване на въглеродните емисии, без да се отразява негативно на икономическото развитие“, каза Сара Абдел-Кадер, инженер по околна среда и устойчивост в Института по глобално здраве и човешка екология към Американския университет в Кайро.

„Проектът подкрепя устойчивия подход, следван от египетското правителство в развитието.“

Тя каза пред „Ал-Монитър“, че новият проект ще мотивира бизнес сектора да намали емисиите на въглероден двуоксид, за да запази печалбите си или дори да ги увеличи.
Въглеродният кредит установява цена за замърсяващите емисии и позволява на компаниите да купуват и продават въглеродни кредити въз основа на обема на техните емисии.

„По този начин компаниите се стимулират да намалят емисиите на парникови газове. Първо, ако техните емисии надхвърлят ограниченията, определени от властите, те трябва да похарчат пари за допълнителни кредити. Второ, те могат да спечелят, като намалят емисиите си и продадат всички излишни квоти“, каза тя.

Египет е третата страна в региона на Близкия изток и Северна Африка по отношение на отделени въглеродни емисии след Саудитска Арабия и Иран, според данни на Световния институт за ресурси.

Въглеродният диоксид в момента е основният газ, който затопля планетата, каза Абдел-Кадер, и „може да успеем да избегнем по-нататъшни щети на климата, като намалим количеството въглероден диоксид, което отделяме. Така че обменът на въглероден кредит се очаква да бъде от помощ за проектите за действие по климата“, обясни тя.

Развитите икономики са отговорни за голяма част от затоплящите планетата парникови газове през последните 170 години, каза тя, и „развитите страни имат етичен ангажимент към развиващите се страни и планетата“.

Слабата инфраструктура и липсата на средства правят развиващите се страни по-уязвими към изменението на климата, каза тя, но те все още имат „легитимни амбиции за развитие. Тези факти биха могли да поставят началото на сътрудничество между развиващите се и развитите страни в борбата със замърсяването и, следователно, смекчаване на изменението на климата.“

Новият пазар на въглеродни емисии е предназначен да стимулира зелената икономика на целия континент. Министърът на околната среда на Египет Ясмин Фуад каза на 9 ноември, че Египет е готов да подкрепи Африка в прехода.

„Страхотно е, че Египет става първият, който предприема въглеродни кредити в Африка“, каза Хялмер Зомер, природозащитник от Дания и собственик на проект за климатична програма в Уганда.

Вместо просто да намаляваме замърсяването, каза той пред „Ал-Монитър“, „трябва да се съсредоточим повече върху компенсирането на въглерода, да защитим тропическите гори и да направим ограничения за страните, които позволяват изсичането на тропическите гори в Южна Америка и Африка.“

Той призова да се забрани на големите световни компании да превземат земя в тропическите гори. „Трябва да засадим повече бамбукови и конопени дървета, които компенсират много повече въглероден диоксид на акър“, каза той.

Превод: Моника Мишева

Източник: Al-Monitor