Да загинеш заради Световното

0
172
Корица на сп. "Либеро"

Катар бе избран за домакин на Световното първенство по футбол още през декември 2010 г. Това е първото първенство, което се организира в мюсюлманска държава и първият световен футболен турнир, който няма да се проведе през края на пролетта или лятото, а през ноември и декември. Това се дължи на високите температури в страната-домакин.

Първенството ще се проведе в пет града и на осем стадиона. Именно заради турнира беше проведено мащабно строителство и разширяване на тези стадиони. В медиите има много снимки на красивите спортни съоръжения, но как те са построени, от какви хора и как живеят строителите им?

В обслужващия сектор в страните от Персийския залив, включително Катар, се трудят хиляди работници от държави като Индия, Непал, Пакистан и други. По някои данни за периода от 2010 г., когато Катар печели домакинството, до 2020 г. в страната са загинали над 6500 чуждестранни работници. Много често причините са свързани с тежката работа при високи температури. Броят на загиналите най-вероятно е по-голям, защото граждани не на всички държави са включени в тази статистика. Около 40 души официално са загинали заради трудова злополука.

В Катар съществува т. нар. система „Кафала”. Според нея всеки работник-чужденец, е свързан със своя работодател, които често отнемат паспортите и документите на чужденците и по този начин те не мога да напуснат страната. Много хора разказват за ужасните условия, в които живеят. Често по повече от десет човека съжителстват в една стая, а на повече от сто се падат две кухни. Те тънат в мръсотия и мизерия, получават твърде ниски заплати, които доста често дори се бавят с месеци. Някои разказват, че дори им е отказвана вода, при положение, че температурите в Катар са опасни за хора, които не са свикнали с климата. Температурите често са по-високи от 40С и дори официално има забрани за работа на открито от 11:30 до 15:00 в периода от юни до август. Работниците често работят над десет часа с едва тридесет минути почивка, а ако си починат още двайсет минути, то те трябва да компенсират това време. Когато те почиват, го правят на обекта или в лагера, в който живеят, и който голяма част от тях нямат право да напускат. Ниските хигиенни условия и струпването на много хора в малки помещения са идеалната среда за разпространение на Ковид -19. Въпреки пандемията, работата на много от строежите продължи.

Тази система нарушава правата на работниците. За Катар тази експлоатация на работниците е икономически изгода, защото получените приходи са много по-големи от изразходените за заплащане на работниците пари.

С наближаването на Мондиала се увеличаваха гласове за промяна на положението на работниците в Катар. Условията за живот на работниците могат да се подобрят. На първо място трябва да се осигурят предпазни средства. Също така трябва да се осигурят повече помещения за живот и по-добра хигиена. Заплатите на работниците трябва да се повишат и свободата им да не бъде ограничавана.

Автор: Николета Димитрова