Токаев спечели президентските избори в Казахстан с 81,3%

0
105
Източник: Press Service of the President of Kazakhstan/Handout via REUTERS

Казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев си осигури втори мандат след проведените в неделя избори, на които взе 81,31% от гласовете, предава „Ройтерс“.

Победата на Токаев бе очаквана, а през следващите седем години той най-вероятно ще продължи да се стреми към воденето на независима външна политика.

„Може да се каже, че хората показаха убедително доверието си към мен като президент и към всички вас“, каза по-рано настоящият и бъдещ президент на страната пред свои съпартийци след резултатите от първите екзитполове.

Според бившият дипломат тази предизборна кампания „ще остане в историята“.

Избирателната активност на проведените в неделя избори е 69,44%, а разликата между Токаев и останалите петима кандидати е огромна. Опонентите на настоящия президент на Казахстан отбелязват едноцифрени резултати.

Редица лидери на страни от Централна Азия, провокирани от екзитполовете, побързаха да поздравят Токаев за изборната победа още преди да бъдат оповестени официалните резултати.

Касим-Жомарт Токаев спечели първите си президентски избори през 2019 г. с подкрепата на своя предшественик Нурсултан Назарбаев, но сериозното обществено недоволство от началото на 2022 г. наложи провеждането на предсрочни избори.

Превод: Ванеса Николова

Източник: Reuters