Едно от „изгубените момчета на Судан” се завръща с дарове в родината си

0
1287

512236d76

Якоб Атем ( Jacob Atem) се завръща отново в Южен Судан две десетилетия след като войната го е принудила да напусне дома си и трудно пътешествие го е  довело до Съединените американски щати.

Миналият април натурализираният американски гражданин е отворил здравна клиника в родния си град в Южен Судан. Оттогава тя е предоставила медицинки грижи на десетки хиляди жители.

Атем е част от 3600 т.нар. „изгубени момчета на Судан”, които са заселени в градове в САЩ през 2001 година с помощта на ВКБООН.

Около 20 000 судански момчета са останали сираци или са разделени от своите семейства  по време на войната в Судан ( 1983 – 2005) . Много от тях, които са били заселени в САЩ, се опитват като Атем да помогнат за развитието на Южен Судан,  получил независимост през юли 2011г.

Инфраструктурата в държавата е резрушена при продължителната гражданска война и стотици хиляди са разселените поради насилието. Нуждата от здравна грижа и образование е приоритет.

Атем разказва на ВКБООН, че персоналът на клиниката, състоящ се от един лекар, двама служители, една старша медицинска сестра, лаборант и двама двама фармацевти лекува около 100 души на ден, много от тях са от бежански лагери от Уганда и Кения. Голяма част от  пациентите получават лечение за малария, която може да бъде фатална.

Центърът разчита на помощ от донори от САЩ и от международни организации.

Въпреки трудностите Атем винаги се опитва да помога на своите сънародници. Неговият живот е пълен с предизвикателства от ранна дестка възраст – отделен от семейството си, когато е шестгодишен или седемгодишен, живял в гората заедно с братовчед си, след това и в бежански лагер, за да стигне накрая до САЩ. В момента прави аспирантура в САЩ, свързана със здравния мениджмънт. След като приключи с нея се надява да се завърне в родината си и да превърне здравната клиника в болница.

Източник

Източник на снимка