Експериментални ваксини за Ебола – от януари 2015 г. в Западна Африка

0
819
10-20-who-ebola-vaccine
Снимка: WHO/M. Missioneiro

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) заяви, че ответният отговор на кризата с Ебола „трябва да се увеличи, подобри и да бъде по-бърз“. Световната здравна организация (WHO) докладва, че ако експерименталната ваксина бъде определена като безопасна, ще бъде разпространена в тежко засегнатите държави от Западна Африка, и то още през януари 2015 г.

СЗО заявиха, че кандидатите за тестване на ваксините, са в процес на клинични изследвания, като се провеждат и първите клинични изследвания за терапевтични – вероятно лечебни – преливания на кръв или кръвна плазма от възстановили се пациенти, които ще започнат скоро в Либерия, в съответствие с изискванията на СЗО.

В края на тридневното си посещение в Сиера Леоне, изпълнителният директор на WFP, Ертхарин Коусин, призова партньори от цял свят да работят заедно, за да посрещнат критичните нужди на засегнатите от здравната криза.

В подкрепа на усилията на Мисията за спешно реагиране на Ебола на ООН (UNMEER), WFP ще осигури хранителна помощ за 1,3 милиона души и още хуманитарни услуги в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне.

Вчера в Женева, СЗО приветства одобрението на Swissmedic, швейцарският регулаторен орган на терапевтични продукти, за втори опит с експерименталната ваксина срещу Ебола.

„Тестването ще бъде ръководено от университетски болници в Женева,“ добавиха от СЗО в прессъобщение. „Ако бъде определена като безопасна, ще бъде разпространена в африкански страни, най-рано през януари 2015 г.“.

Експерименталната ваксина ще бъде тествана върху здрави доброволци, някои от които са медицински работници в борбата срещу епидемията на Ебола в Западна Африка, предаде СЗО.

„Тези тествания показват почти безпрецедентна мобилизация от страна на правителства, здравни организации и индустрията, за да бъде ограничена епидемията от Ебола. Ако се докаже, че ваксините са безопасни и ефективни, започваме тяхното производство и разпространение. Това ще бъде най-бързо въведената ваксина, в отговор на извънредна ситуация, застрашаваща общественото здраве,“ заяви д-р Мари-Паул Киени от СЗО.

СЗО представи и свое проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, което представя доказателства, че поддържащите грижи, особено рехидратация и коригиране нарушения в метаболизма, може да допринесат за оцеляването на пациента.

Проучването е направено на базата на 37 пациенти, за които е потвърдено, че са болни от Ебола. Те са приети  за лечение в болници, в Конакри, столица на Гвинея и най-гъсто населен град.

Един от най-важните фактори за оцеляване е възрастта на пациента, заявиха от СЗО. Вероятността пациентите над 40-годишна възраст да починат, е 3,5 пъти по-голяма, отколкото тези под 40-годишна възраст.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова