Гутериш: трябва да се въведат доказани решения, за да сложим край на СПИН до 2030 г.

0
216
Снимка: IOM Armenia 2018 | Мемориал на онези, които са загубили живота си от ХИВ и СПИН, Ереван, Армения.

Генералният секретар на ООН отбелязва Световния ден за борба със СПИН в четвъртък с призив за действие за прекратяване на неравенствата, които блокират напредъка към спиране на пандемията и изкореняване на вируса.

„Светът е обещал да сложи край на СПИН до 2030 г.“ – каза Антониу Гутериш в своето официално обръщение, но „ние сме извън правилния път“.

„Днес има риск от милиони нови инфекции и още милиони смъртни случаи“ – добави той, призовавайки правителствата в целия свят да превърнат слогана „Уравни“ в реалност.

Той каза, че „доказани практически решения“, които да помогнат да сложим край на СПИН, съществуват. Те включват предоставяне на повече финансиране за подобряване на достъпността, качеството и пригодността на услуги за лечение, анализи и профилактика на ХИВ.

„Трябват по-добри закони, политики и практики за справяне със стигмата и изолацията, с които се сблъскват хората с ХИВ, особено сред маргинализираното население. Всички се нуждаят от добро отношение.“

Той каза, че многослойните неравенства, които продължават да подхранват пандемията, могат и трябва да бъдат преодолени: „Ние можем да сложим край на СПИН, ако се Уравним.“

Наука и солидарност: Кьорьози

Повтаряйки призива на шефа на ООН за действие и своята собствена основна тема за годината, президентът на Общото събрание Чаба Кьорьози каза, че кризата със СПИН е „узряла за решения, основани на науката, солидарността и устойчивостта“.

„Нуждаем се от спешни мерки, за да прекратим неравенствата, които подлагат хората на инфекция. Ако международното съобщество действа, това десетилетие ще бъдат предотвратени 3,6 милиона нови случая на ХИВ инфекция и 1,7 милиона смъртни случая, свързани със СПИН.“

Той призова всички държави-членки и заинтересовани страни да подновят своите политически и финансови ангажименти за прекратяване на СПИН до амбициозния краен срок.

Снимка: Момчило Орлович/Unitaid | Морин Муренга, член на борда на UNITAID, представляваща общности, живеещи с болестите.

Дълъг път към защита на уязвимите

По-рано през седмицата активистът за ХИВ и член на борда на Unitaid Морийн Муренга сподели силно лично свидетелство, за да насърчи спешност в борбата срещу болестта.

Скорошен доклад на UNAIDS показва, че реакцията на света срещу СПИН, когато в много части на света има нарастващи нови инфекции и смъртни случаи, е недостатъчна. Позовавайки се на него, г-жа Муренга обясни, че подрастващите момичета и младите жени все още са непропорционално засегнати от ХИВ.

„Много е натъжаващо, защото когато аз бях диагностицирана с ХИВ преди 20 години, бях подрастваща, млада жена и си мислех, че 20 години по-късно ние ще разказваме различна, а не същата тъжна история“ – каза тя пред журналисти на брифинг в Женева преди Международния ден.

Липса на структури за подкрепа

„Във времето, когато бях диагностицирана с ХИВ, имаше забавяне в получаване на резултатите“ – каза тя. „След извършване на анализа трябваше да чакаш резултатите две седмици. Беше много тежко да чакаш толкова дълго.“

Според UNAIDS подрастващите момичета и младите жени от 15 до 24-годишна възраст са три пъти по-склонни да се заразят с ХИВ, отколкото подрастващите момчета и младите мъже в Африка на юг от Сахара.

„Движещият фактор е силата“ – каза агенцията на ООН. Тя цитира проучване, което показва, че позволяването на момичетата да останат в училище до завършване на средното си образование „намалява уязвимостта им към ХИВ инфекция с до 50 процента“.

Вече не е смъртна присъда

През 2021 г. Unitaid отбеляза, че над 38 милиона души в целия свят живеят с ХИВ, 1,5 милиона души са били новозаразени с ХИВ и 650 000 души са починали от заболявания, свързани със СПИН.

Въпреки тези ярки цифри г-жа Муренга настоява, че ХИВ вече не е „смъртна присъда“ и сега „хората могат да се диагностицират много по-бързо“. „Дори имаме възможности за диагностика като комплекти за самоанализ, с които можете да го направите поверително и насаме.“

Г-жа Муренга отбеляза, че през последните 20 години също се наблюдават значителни иновации, които гарантират пригодността на режимите на лечение за по-млади пациенти с ХИВ, макар и с някои уговорки.

Превод: Виола Родионова

Източник: UNA News