ООН апелира за рекорден бюджет за подпомагане на 230 милиона бедни през 2023 г.

0
102

ООН апелира за рекордните 51,5 милиарда долара за подпомагане на 230 милиона души на ръба на бедността през 2023 г.

Размерът на искането – с 25% по-голям от тазгодишния – отразява факта, че общият брой на нуждаещите се е с 65 милиона повече, отколкото през 2022 г., отбелязват ООН и партньорските организации.

Шокиращо високи нужди

Нуждите са „шокиращо високи“, заяви главният служител на ООН за спешна помощ Мартин Грифитс, като предупреди, че е много вероятно тазгодишните извънредни ситуации да продължат и през 2023 г.

„Нуждите се увеличават, тъй като бяхме засегнати от войната в Украйна, от Ковид, от климата“, каза той. „Опасявам се, че 2023 г. ще бъде ускоряване на всички тези тенденции и затова казваме, че се надяваме 2023 г. да бъде година на солидарност, както 2022 г. беше година на страдание.“

В речта си в Женева при представянето на доклада „Глобален хуманитарен преглед 2023“ г-н Грифитс определи призива като „спасително въже“ за хората на ръба на пропастта.

Климатичен хаос, Ковид, Украйна

Той обясни, че много страни са били засегнати от смъртоносни суши и наводнения – от Пакистан до Африканския рог. Освен това войната в Украйна е „превърнала част от Европа в бойно поле“. Милиони души по света са разселени и това се случва на фона на разрушенията, които пандемията предизвика сред най-бедните.

Ако хуманитарните перспективи за 2023 г. са толкова мрачни, това до голяма степен се дължи на факта, че нуждите от помощ вече са толкова големи.

Заплахата от глад се увеличава

Най-малко „222 милиона души … ще бъдат изправени пред остра продоволствена несигурност в 53 страни до края на тази година“, обясни г-н Грифитс.

По отношение на заплахата от глад той заяви, че пет държави „вече изпитват това, което наричаме условия, подобни на глад, при които с увереност и за съжаление можем да кажем, че хората умират в резултат на разселване, продоволствена несигурност, липса на храна, глад.“

45 милиона души са застрашени от глад

Според Глобалния хуманитарен преглед през 2023 г. 45 милиона души в 37 държави са застрашени от глад.

В доклада се подчертава, че уязвимите общности са изправени пред натиск и в няколко направления, включително в областта на здравеопазването. Промените в климата също увеличават рисковете и уязвимостта, каза г-н Грифитс, в съответствие с опасенията, че до края на века екстремните горещини могат да отнемат живота на толкова хора, колкото и раковите заболявания.

Хуманитарна роля

За да се помогне на общностите, които са на първа линия на климатичната криза, ръководителят на службата за спешна помощ на ООН заяви, че хуманитарните работници трябва да играят по-голяма роля в международните дискусии за климата, за да се осигури финансиране за устойчивост на най-нуждаещите се.

Г-н Грифитс заяви, че очаква да бъде „много трудно“ да се постигне пълната сума, поискана от националните и частните донори, чиято щедрост не е в състояние да отговори на нарастващите нужди.
Тазгодишният глобален хуманитарен апел, ръководен от ООН, е финансиран само на 47% – рязък спад в сравнение с предишни години, когато равнището на финансиране е достигало 60-65%, обясни той.

Превод: Деница Ковачева
Източник: UN News