[:en]Симпозиум в Омори относно бъдещето на Целите за устойчиво развитие[:]

0
1243

[:en]SDGs-GlobalGoalsForSustainableDevelopment-05 (1)

ЮНЕСКО събра международни експерти и местни заинтересовани страни на първия от поредица  симпозиуми относно бъдещето на Целите за устойчиво развитие, който се проведе на 8 и 9 ноември 2016 г. в градчето Омори, разположено в югозападната част на Япония на остров Хоншу. Целта на двудневното събитие  е да се насърчат свободното мислене, диалог и споделяне на истории, разкази и перспективи между жителите и външни специалисти.

Седемнадесетте участници от 10 държави (Камерун, Холандия, САЩ, Сингапур, Република Корея, Индия, Япония, Австралия, Колумбия, Боливия) представиха проекти за напредъка си в различни  области, включително икономика, информационни технологии, социология, медии, архитектура, младежта и обучението на учителите всички с акцент върху устойчивостта.

Акценти в дневния ред бяха посещенията, направени в две предприятия, които са поели предизвикателството на устойчивото развитие. Едното от тези предприятия прави домакински изделия и облекла, с помощта на традиционни материи и техники, които се продават под марката Gungendo в повече от 30 магазина в Япония, както и онлайн. Учредителите Томи и Дайкичи Масуба представиха работата си пред участниците и описаха как те възприемат изкуството и философия в ежедневния си живот и работа си. „Нашите продукти са неразделна част от предаването на традиции на следващото поколение, както и за формирането на устойчиво бъдеще.“ Беше направено посещение също и  в началното училище на Омори, където 16-те ученика посрещнаха своите гости с музика и изпълнения. Във връзка с това г-н Кенет Лим, научен сътрудник към Националния институт по образованието в Сингапур, казва: „Ако можем да извлечем някакъв абстрактен принцип от срещата с хората в Омори, това би била връзката между местното население и ресурсите около него. Децата събират картофи около кампуса на училището – това е  само един от примерите за селскостопанските практики на месните хора „.
В симпозиума са се включени също две публични сесии за обмен на мнения с млади хора и представители на органите на самоуправление и на сдружения на Омори. Чрез срещи като тази ЮНЕСКО се опитва да подчертае ролята на гражданското общество като двигател за устойчиво развитие.

Провокиран от  тези сесии г-н Ариен Валс, професор по трансформативно образоване за социално-екологична устойчивост в Университета във Влисинген, Холандия и Университета в Гьотеборг, Швеция, заявява: „Хората на Омори са здраво свързани със земята си, но и не са изолирани от света: те не са лишени от връзки с останалия свят, поради добре развитата технология и се радват на интерес от цяла Япония и извън нея. Балансирането на това в бъдеще ще бъде предизвикателство, но е налице осъзнаване на това, което ще помогне за намирането на такъв баланс. “

Източник: ЮНЕСКО

Върху текста работи: Радостина Ивчева[:]