Гутериш за ситуацията в Етиопия: „ключова първа стъпка“

0
281
© WFP/Claire Nevill, news.un.org

Подписаното в сряда споразумение за мир между правителството на Етиопия и бунтовниците от Тиграй е „ключовата първа стъпка“ към прекратяването на една брутална двугодишна война, смята генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

В становището си Гутериш казва още, че Споразумението за траен мир чрез прекратяване на военните действия, сключено благодарение на посредничеството на Африканския съюз и бившия нигерийски президент Олусегун Обасанджо, е обещаващо за по-нататъшното развитие на кризата в Етиопия и трайното установяване на мир.

„Генералният секретар призовава всички етиопци и международната общественост да подкрепят тази важна крачка, предприета от правителството на Етиопия и лидерите на бунтовниците от Тиграй“, пише още в съобщението.

Около 5,2 милиона души имат спешна нужда от хуманитарна помощ в района на Тиграй. От тях 3,8 милиона се нуждаят от медицинска помощ според официални данни на Световната здравна организация.

От Африканския съюз определят подписаното между двете страни в конфликта споразумение като едно „ново начало“. Споразумението е факт след седмици на интензивни преговори за разоръжаването, възстановяването и разпределянето на помощи в региона.

„ООН е готова да асистира при изпълнението на следващите етапи от процеса, воден от Африканския съюз“, потвърждава генералният секретар на организацията в своето изявление.

Превод: Ванеса Николова

Източник: UN