Европейският съюз подготвя операция срещу трафикантите на незаконни имигранти, преди одобрение от страна на ООН

0
823

logo-EU

Днес, 18 май, се проведе среща на Съвета по външни работи на ЕС, където се обсъди заедно с Комисаря по въпросите на миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, операция EU Navfor Med. Според EUobserver, планът, съставен от европейската служба за външна дейност ще служи като база за дискусиите. Той гласи, че събиране на информация за кораби и тяхната „конфискация“ може да започне и без резолюция от Съвета за сигурност на ООН.

В документа се казва, че ЕС не се нуждае от разрешение, за да инициира процеса за „набиране на сили“, или да възложи задача на сателитния център в Испания и самолетите на държавите членки да започнат наблюдение върху потенциални обекти. Отбелязва се, че при употреба на средства различни от сателит, е нужно одобрението от приемащата държава, съответно Либия, Египет или Тунис.

След което се казва, че ако корабите на трафикантите имат национален флаг, те могат да бъдат иззети само при съгласие от съответната държава. Въпреки това „претърсване“ може да се осъществи без разрешение.

През изминалата седмица, Федерика Могерини, европейският представител по външни въпроси, призова ООН да предостави мандат на ЕС според глава VII от Устава на ООН. Целта на Съюза е да започне прилагането на операцията през юни.

До този момент Русия, която има право на вето в Съвета за сигурност, изрази своите резерви към плана на ЕС. Все пак според думи на руския посланика в ЕС Владимир Чижов, Русия има склонност да обсъди предоставянето на по- ограничен мандат. „ Залавянето на трафиканти на нелегални имигранти и конфискуването на кораби е едно, но тяхното унищожение е твърде крайна мярка.“

Международната организация по миграцията, междуправителствена организация, със седалище в Женева изказва сериозни тревоги относно военния план на ЕС. Ако ЕС получи своя мандат, ще започне „да унищожава плавателните съдове на контрабандисти в открити води“ и в „суверенни териториални води“ на приемащата държава независимо дали тези държави или съответстващите на флага на кораба са съгласни.

Загуба на животи

В плана се говори за рисковете от провеждането на операцията. В отговор на опасенията изразени от Международната организация за миграция, планът гласи, че „неправомерните операции срещу контрабандисти в присъствието на имигранти могат да доведат до съпътстващи щети които да включват и смъртни случаи“.

Освен това без правителство на власт в Либия, присъствието на тежко въоръжение и армия представлява ясна заплаха за европейските кораби и самолети, опериращи в близост.

Споменато е възможното присъствие на терористи в региона, което е още една предпоставка да предположим, че действия извършени по суша ще бъдат във враждебна обстановка. Негативна реакция от страна на населението също не е изключена.

Казано е, че операцията би трябвало да трае една година. Но текстът гласи, че тя ще бъде прекратена само когато либийските власти демонстрират достатъчен контрол върху бреговете си, за да спре трафика на нелегални имигранти. Освен това предприетите действия по либийските брегове могат да принудят трафикантите да променят местата на отпатувани и да ги преместят в съседни държави.

По думи на Фабрис Льогери, който е начело на Фронтекс, „подобни промени се извършват много бързо ето защо, трябва да бъдем много гъвкави“.

Релокация

Междувременно, тази операция не решава въпроса какво ще се случва със спасените имигранти.

Планът казва, че брез тази година е имало 10,237 опита за нелегални преминавания на границата през Средиземно море, а Италия смята, че около 200 000 души , на територията на Либия чакат да преминат границата.

Според международното право всеки мигрант, заловен от кораб на ЕС трябва да бъде безопасно транспортиран до пристанище, където местните власти ще поемат отговорността да погрижат за оцелелите и ще разгледат подадените молби в случай, че имигрантите търст убежище.

Остава неясно как ЕС ще процедира със заловените трафиканти. Това е въпрос, който ще бъде дискутиран в последствие и уреден чрез договорени протоколи.

През изминалата седмица Европейската комисия съобщи своето предложение за въвеждане на принципа на квоти за търсещите убежище, което да премахне товара върху Гърция, Италия и Малта. Идеята е той да се формира на базата на БВП, брой на населението и броя на вече приети имигранти. Прдложението беше вече критикувано от Великобритания и Унгария.

„Не може и да става дума Унгария да приема имигранти на основата на предложената квотна система“ заяви Янош Лазар, ръководител на премиерската канцелария. „Унгария ще направи всичко, за да възпрепятства приемането на този план в Брюксел“

 

Източник: EU Observer

Изготвил: Диляна Видева