Службата на ООН за правата на човека „осъжда“ екзекуциите в Сингапур

0
337

Службата на ООН за правата на човека (СВКПЧ) осъди обесването на двама затворници в затвора Чанги в източната част на Сингапур.

„Осъждаме днешното обесване на двама мъже в Сингапур и сме дълбоко обезпокоени от планираната екзекуция на други двама на 5 август“, каза в свое изявление от миналата седмица говорителят на СВКПЧ Лиз Тросел.

Двамата затворници, малайзиец и сингапурец, бяха обесени, след като през май 2015 г. бяха осъдени за трафик на наркотици.

Междувременно Абдул Рахим бин Шапие и Онг Сеоу Пинг, други двама мъже, бяха осъдени през 2018 г. за притежание на наркотици с цел трафик.

Въпреки че обжалваха присъдите, искът им беше отхвърлен, а планираната екзекуция беше извършена на 5 август.

Миналата седмица се породиха сериозни опасения относно дискриминационния характер на смъртните присъди в Сингапур. Това стана след изпълнението на смъртната присъда на малайзийския гражданин Назери Бин. Той е бил арестуван за трафик на 33 грама диаморфин (хероин), който е притежавал предимно за лична употреба.

Независими експерти на ООН отбелязаха, че непропорционално голям брой от осъдените на смърт за престъпления, свързани с наркотици, са представители на малцинства, които обикновено са от среди в неравностойно икономическо положение.

В изявлението си г-жа Тросел призова сингапурските власти да „спрат всички планирани екзекуции“, включително тези на Абдул Рахим бин Шапие и Онг Сеоу Пинг.

Тя също така призова правителството да „прекрати използването на задължителни смъртни присъди за престъпления, свързани с наркотици, да замени всички смъртни присъди с лишаване от свобода и незабавно да въведе мораториум върху всички екзекуции с оглед на премахването на смъртното наказание“.

Службата на ООН за правата на човека подчерта, че смъртното наказание е „несъвместимо с правото на живот“ и с правото на свобода от изтезания или жестоко, нечовешко или унизително отношение.

Към днешна дата повече от 170 държави са отменили или въвели мораториум върху смъртното наказание и ООН призовава Сингапур да последва стъпките им.

Източници: UN

Превод: Камелия Григорова