ООН и благотворителната фондация Theirworld стартират кампания за качествено глобално образование

В отговор на образователната криза по цял свят следствие най-вече на ковид пандемията през последните години, ООН започва партньорство с водещата фондация за детска благотворителност “Theirworld”. Двете организации ще  изградят кампанията #LetMeLearn, която ще призове световните лидери да се вслушат в гласовете на младите хора и техните проблеми с образованието. Целта на кампанията е лидерите по този начин да бъдат накарани да се задействат и да предприемат конкретни мерки и подходящо финансиране за да осигурят качествено образование за всяко дете.

0
323

Глобално проучване, поръчано от Theirworld, показва, че повече от две трети от анкетираните младежи смятат, че лидерите предават обещанието си да предоставят качествено образование. Именно заради това ООН заедно с Theirworld стартират кампанията #LetMeLearn, която има и за цел да даде импулс към срещата на високо равнище за трансформиране на образованието, която генералният секретар Антониу Гутериш ще свика на 19 септември тази година. 

На срещата Гутериш ще изложи нова визия за образованието, която предоставя на учащите от всички възрасти и произход умения, знания и ценности, които са нужни за да процъфтяват. Шефът на ООН се надява, че кампанията ще „гарантира, че световните лидери, присъстващи на срещата, обръщат внимание на гласовете и мненията на учащите.” Президентът на Theirworld, Джъстин ван Флийт, смята, че решенията, които ще бъдат взети от световните лидери ще повлияят на живота на стотици милиони деца по света и ще отекнат във всяка общност на планета. „Време е световните лидери да се вслушат в младите хора и да предприемат действия днес. Времето изтича и бездействието не е опция.”

Поради ковид пандемията и протиепидемичните мерки образователните системи на много държави е поставена пред големи предизвикателства. Милиони малки деца и младежи са или извън училище, или нямат възможност да изучават дори основните умения необходими за живот и участие в техните общества. Това кара много хора да се съмняват в учебните програми и образователните системи и доколко те са актуални за света в който живеем днес.