Пакистанската избирателна комисия реши: бившия премиер Хан е получавал незаконни средства

Избирателната комисия на Пакистан постанови във вторник, че политическата партия на бившия премиер Имран Хан е получила милиони долари незаконни средства от чужди държави, включително Съединените щати, Обединените арабски емирства, Обединеното кралство и Австралия. Решението може да доведе до забрана на Хан и неговата партия Движение на справедливост (Pakistan Tehreek-e-Insaf, PTI), която стана известна с антикорупционна кампания.

0
207

„Комисията установява, че вноските и даренията са получени от ответната страна от забранени източници“, се казва в решението, с което Ройтерс се запозна. Делото, заведено през 2014 г. от Акбар С. Хан, член-основател на ПТИ, обвини партията в получаване на незаконни средства от чужбина. Решението на комисията е сериозен удар за бившата звезда на крикета, която води кампания срещу новото правителство. Комисията казва също, че партията е скрила и 13 сметки, като добави, че декларацията, подадена до комисията за финансите на партията от Хан като неин председател от 2008 до 2013 г., е „сметната за крайно неточна“.

Хан не беше открит веднага за коментар, а говорител на партията ПТИ отрече каквото и да е нарушение. „Ние ще оспорим това решение“, каза пред репортери говорителят на партията на Хан Фавад Чаудри. Той каза, че средствата са получени от пакистански граждани, живеещи в чужбина, което не е незаконно. 

Решението на избирателната комисия е отнесено до пакистанското правителство, което според правни експерти може да поиска от Върховния съд забрана на Хан и неговата партия да участват в политиката. Хан беше министър-председател от 2018 г. до април тази година, когато беше принуден да се оттегли, след като загуби вот на доверие, който според него е резултат от заговор на САЩ. Съединените щати отрекоха това.