Малайзийските майки се борят срещу неравноправните закони за гражданство в страната

0
373

Малайзия е една от едва 28-те държави, които все още не позволяват на жените да предават своето гражданство на децата си наравно с мъжете. Подобни закони отразяват патриархалния възглед, че бащите трябва да имат приоритетни права над децата си в брака.

Куала Лумпур, Малайзия – След като прекарва десетилетие в Съединените щати Аниза Исмаил се завръща в Малайзия през 2009 г. с двете си дъщери. Наскоро разделена с индонезийския баща на момичетата, 50-годишната жена иска да ги сближи със своето семейство и да им даде по-добро разбиране за исляма.

Но въпреки факта, че Аниза е малайзийка и семейството живее в Малайзия от 12 години, нейните дъщери не са малайзийки.

Това е така, защото момичетата са родени извън страната. Малайзийските жени, омъжени за чужденци, не могат да предадат гражданството си на своите деца, родени в чужбина, тъй като конституцията дава това право само на мъжете.

През декември 2020 г. местната правозащитна група Family Frontiers и шест други малайзийски майки с немалайзийски съпрузи и деца оспориха конституционността на клаузата в съда, като поискаха съдиите да я тълкуват в съответствие с принципа за равенство между половете.

Въпреки решението на Върховния съд в полза на майките през септември миналата година, правителството продължава да се противопоставя на техния случай.

Правителството на Малайзия ратифицира Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените (CEDAW) през 1995 г. и промени конституцията си през 2001 г., за да съхрани принципа на равенство между половете, но направи резерва по въпроси, свързани с националността.

Десетилетия наред малайзийските майки разчитат на чл. 15, п. 2 от конституцията, позволяващ на всеки под 21-годишна възраст да кандидатства за гражданство, стига единият родител да е малайзиец – за да се опитат да осигурят гражданство за децата си, родени в чужбина. Одобренията обаче са рядкост.

Процедурата също е неясна и отнема много време. Опитът, споделен с Family Frontiers, показва, че обработката на молбите може да отнеме години и на майките често не се предоставят причини за отказ или инструкции как да кандидатстват отново.

Превод: Каролина Величкова